Начало Общество Задържан е българин, администратор на педофилски порносайт с печалба от 9,5 млн....

Задържан е българин, администратор на педофилски порносайт с печалба от 9,5 млн. долара годишно

СПОДЕЛИ
48-годишен българин с инициали П.В. е задържан за администриране на порносайт с участие деца. Предстои екстрадицията му в САЩ, където го чака присъда от минимум 50 г. затвор, съобщи директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов. Операцията на службата е съвместно с департаментите на САЩ по вътрешна сигурност и по правосъдие.
 
От обясненията на Сарафов стана ясно, че децата, участващи в повече от 4 млн. клипа и снимки, са на възраст между 6 и 10 г. и са набирани основно след съдействието на родителите, които са получавали пари срещу това. Децата са предимно от Молдова и Украйна и засега не е известно сред тях да има българчета.
 
Видеоклиповете са с голи деца или облечени предизвикателно, обясни Сарафов.
 
П.В. е организирал качването на клиповете и снимките, както и достъпа на членове и абонати до порносайта. Ползвателите са граждани на 101 държави по света, сред тях и българи.
 
Месечният абонамент е бил 80 долара. Самият сайт е генерирал печалба от 9,5 млн. долара годишно, за администратора са оставали половин милион долара. Над него обаче стоят ръководители американци, на които предстои повдигането на обвинения.
 
 
Разследването по случая е започнало преди около 6 месеца по искане на САЩ. Претърсени са 4 адреса в България. При локализирането на П.В. са използвани спецсредства. Установено е, че при комуникацията между ползвателите на детското порно са взети всички мерки да не бъдат хванати. За целта е имало обща електронна кутия за размяна на съобщения, но въпреки мерките, престъпниците са били установени, каза Сарафов.
 
„Ние като правораздавателни органи, следим тези хора, те не са анонимни. Нека да не бъдат спокойни. Следим всичко, знаем кои са и къде се намират“, посочи Борислав Сарафов.
 
Процедурата по екстрадицията на българина предвижда в 60-дневен срок американската страна да предостави оригиналите на документите и то да бъда разгледано от Софийския градски съд, обясни завеждащият отдел „Международен“ във ВКП Цветомир Йосифов.