Начало Общество Заедно с ученици от Панагюрище РИОСВ отбеляза Международния ден на биологичното разнообразие

Заедно с ученици от Панагюрище РИОСВ отбеляза Международния ден на биологичното разнообразие

СПОДЕЛИ
РИОСВ – Пазарджик и малките природолюбители от ОУ „Проф. Марин Дринов“ в гр. Панагюрище отбелязаха Международния ден на …

РИОСВ – Пазарджик и малките природолюбители от ОУ „Проф. Марин Дринов“ в гр. Панагюрище отбелязаха Международния ден на биологичното разнообразие с образователна инициатива, съобщават от пресцентъра на екоинспекцията. Откритото занятие „Природната аптека – зеленото злато на България” се проведе с ученици от IV-ти клас в присъствието на техните класни ръководители, учители и експерт на РИОСВ – Пазарджик. Учениците бяха много активни и показаха знания за билките и тяхното приложение в здравословното хранене. Чрез презентация се запознаха с основните правила за събиране на билки. Научиха любопитни факти за значението на билките, за ежедневната им употреба, споделиха рецепти за отвари и билков чай за определени здравословни проблеми, състезаваха се в попълването на кръстословица и разбраха от учителите и експертите „Защо биологичното разнообразие е ключово за нашата храна и нашето здраве?“.

Темата на Международния ден на биологичното разнообразие през 2019 г. е „Нашето биологично разнообразие, нашата храна, нашето здраве“. Тя цели да повиши осведомеността за това, че храненето, системите на хранене и здравето зависят от биологичното разнообразие и здравите екосистеми. Ключово послание е, че многообразието, осигурено от нашите природни системи за човешко съществуване и благоденствие на Земята, допринася за други цели за устойчиво развитие, включително смекчаване на изменението на климата и адаптиране към климатичните промени, възстановяване на екосистемите.