Начало Здраве Захарта, която убива или защо да спрете кетчупа и содата?

Захарта, която убива или защо да спрете кетчупа и содата?

СПОДЕЛИ

Ssweets(1)Захарните изделия са изкушение, от което е трудно да се откажем. Световната здравна организация обаче издаде нови препоръки за ограничаване на тяхната консумацията.

Според СЗО възрастните и децата трябва да намалят приема на свободни захари поне наполовина, така че да се съдържат в по-малко от 10% от дневното количество калории. Въпреки това, захарта може да бъде не само безвредна, но и полезна, ако приемът й е под 5%, равняващи се точно на 25 грама или 6 чаени лъжички.

Данните на организацията сочат още, че средностатистическият великобританец има изключително повишен прием на захари – около 16-17%. За сравнение в САЩ процентите варират между 11 и 15 %, а в Норвегия и Унгария са между 7-8 %.

Д-р Франческо Бранка, директор на отдела по хранене за здраве и развитие на СЗО, заяви: „Сигурни сме, че поддържането на приема на свободни захари до по-малко от 10 на сто от общия енергиен прием намалява риска от наднормено тегло, затлъстяване и кариес.“.

Той призовава за промени в политиката на държавите, които да изпълнят своите ангажименти за намаляване на незаразните болести.

Насоките на СЗО не важат за естествените захари в плодовете, зеленчуците и млякото, тъй като те идват с основните хранителни вещества. Всъщност, повечето свободни захари се добавят към продукти от производителите и ефективно „са скрити” в широк спектър от преработени храни.Вижте списък с някои от тях:

Кетчуп – 1 супена лъжица от него съдържа около 4 грама захар или 1 чаена лъжичка;

Сода – ако не е диетична, обикновената бутилка съдържа до 40 грама захар, равно на цели 10 ч.л. Това надвишава препоръчителния дневен прием.

Хляб – колкото и да е изненадващо, в две филийки има около 2 грама или половин лъжичка захар;

Зърнени храни – повечето от тях съдържат между 9 и 10 грама на порция (2 ч. л.);

Готови храни – макар и не всички да са сладки на вкус, те често са натъпкани със захар. Според миналогодишно проучване на организацията „WHICH” – готовите храни в супермаркета могат да съдържат до 50 грама захар – това са 10 чаени лъжички. Ястия със сладки, лепкави сосове се сочат за най-вредни, включително сладко- киселото пиле и тайландската кухня.

Салати – дори и да си мислите, че се храните здравословно и не приемате никаква захар трябва да знаете – много кремообразни аромати съдържат до 2 грама на порция или половин чаена лъжичка.

Фъстъчено масло – то съдържа калий и здравословни мазнини, но в някои марки има добавена захар, която достига до 7 гр. или 2 с.л. на опаковка.

Според СЗО  глобалната консумация на захар е завишена, от среднодневно около 58 грама на човек през 2003 г. на 63 грама през 2013.

Д-р Бранка добавя още, че доста лесно можем да надвишим препоръчителните 12 чаени лъжички, ако закусваме със зърнена закуска, в офиса залагаме на газираните напитки, а към вечерята добавяме подсладено кисело мляко за десерт.

lentata.bg