Начало Общество Започна делото срещу Иван Евстатиев, жертвата се изправя за първи път срещу...

Започна делото срещу Иван Евстатиев, жертвата се изправя за първи път срещу него

СПОДЕЛИ

evstatiev

Започна делото срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който е обвинен за изнасилване на 16-годишна ученичка. Тя се изправя за първи път срещу него.

Заседанията са насрочени за днес и утре в Пловдивския районен съд.

Делото се разглежда при закрити врата заради интимните подробности. Призовани са 16 свидетели и 10 вещи лица. Държавното обвинение е представено от двама прокурори заради по-голямата фактологична и правна сложност за делото.

Защитникът на Евстатиев – Ташкена Колчева, заяви преди да влезе в съдебната зала, че ще иска той да бъде оправдан. Тя отново каза, че всичко е било доброволно и подчерта, че в България не е забранено да правиш секс с 16-годишно момиче.

Братът на обвиняемия – Димчо Евстатиев, пък заяви, че брат му не е насилник и не може да бъде изнасилвач.

Адвокатът на ученичката Иван Грошев обаче коментира, че момичето не е било адекватно. В самото обвинение на прокуратурата е посочено, че екскметът е упоил непълнолетна и я е привел в безпомощно състояние.

Има достатъчно доказателства и те не са само косвени. Това са поведението на момичето, състоянието след инцидента, как дълго време се възстановяваше от психичната травма. Ако нещо е станало доброволно, дори и на 16 години, реакцията на момичето нямаше да бъде такава„, добави Грошев.

Бащата на момичето – Георги Белухов, пък каза, че дъщеря му, която днес е в съдебната зала, е била силно стресирана преди процеса: „Сега в момента не е на себе си, притеснява се от него„.

Заради това семейството ще иска, след като днес тя даде показания, повече да не бъде викана в съда. Преди нея един час беше разпитвана и майката.

Защитникът на момичето каза още, че ще бъдат доволни дори и на средна присъда от 6 години, при максимална възможна 10 години.
Момичето и семейството й заведоха и граждански иск от 10 000 лева срещу бившия кмет за неимуществени щети.