Начало Здраве Започна кампания по силанизиране на детските зъби

Започна кампания по силанизиране на детските зъби

120
0
СПОДЕЛИ
Мария МАСЛЕВА
smile
Често срещан проблем при децата са кариесите, те се срещат най-вече при новопробили зъби. От 5-6 годишна възраст започват да растат постоянните зъбки. Именно тогава започва и разпространението на кариесите. Разпространението им се дължи на това, че емайла има непълна минерализация в гънките на зъба (фисуритe). Задържането на влага спомага за образуването на кариеси. При миене на зъбките на детето, четката не може да отстрани напълно зъбната плака, защото гънките на зъбите са много дълбоки и тесни
Поради тази причина зъболекарите препоръчват да се прибегне до метода силанизиране.
Силанизирането е една от основните дейности по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г.Кампанията за безплатна силанизация ще продължи до 20 ноември 2016 година.

Силанизирането се осъществява от лекари по дентална медицина в цялата страна. Процедурата е напълно безболезнена. Единственото условие за включване в програмата е родителите да се обадят предварително на стоматолога, който извършва силанизиране, и да запишат удобен час за извършване на процедурата. Стоматологът, който работи по тази кампания в Панагюрище е д-р Дора Шишкова.