Начало Местна власт Започна обеззаразяване на водата в Стрелча

Започна обеззаразяване на водата в Стрелча

СПОДЕЛИ
Чачов
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Обеззаразяване чрез хиперхлориране започна да извършва на водата ВиК в средногорското градче“, съобщи управителят Филип Фингаров. То ще продължи три дни, а в понеделник ще бъдат взети проби и ще бъдат дадени за изследване. До средата на идната седмица се очаква отговор дали водата е годна за пиене.

В сряда е приключило почистването на всички съоръжения от единствения за населеното място водопровод след заливането му от река Меде дере и затлачването му с кал, тиня, камъни и дървета, съобщи още Фингаров. Хиперхлорирането обаче не гарантира бистра вода, а само неутрализира микробите. 

При всечи следващ обилен валеж от чешмите ще тръгва отново течност със специфичен цвят и мътност, докато не бъде осигурен работещ утаител, с какъвто в момента Стрелча не разполага.

Припомняме, че буря в началото на юни доведе до наводняване на повечето съоръжения от довеждащия водопровод и сериозни поражения, а местната община обяви бедствено положение с надеждата да получи средства за изграждане на нов, отговарящ на съвременните стандарти. За момента няма отговор от държавата дали ще бъдат отпуснати пари.