Начало Общество Започна подписването на трудови договори за учениците от дуална форма на обучение

Започна подписването на трудови договори за учениците от дуална форма на обучение

СПОДЕЛИ
Дуална форма на обучение

Започна новата учебна година, а с нея и подписването на трудови договори за учениците от дуална форма на обучение в Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.

 

От дуална форма на обучение своите първи трудови договори подписаха ученици от специалностите:

Машини и системи с ЦПУ

Промишлена електроника

Автотранспортна техника

 

Следвайки стъпките на по големите ученици от специалностите:

Лазерна и оптична техника

Минна електромеханика

Пътно-строителна техника

Обогатителни, преработващи и

рециклационни технологии

Минен техник

Мехатроника

 

Фирмите партньори, в които са разпределени обучаващите са:

„Асарел-Медет“-АД

„Астройда“-АД

„Оптикс“-АД

„Оптикоелектрон груп“-АД

„Бунай“-АД

„Micro Optix Europe“-АД

Переспективите чрез дуалната система на образование са многопосочни. За учениците пътят към университет и кариерно развитие е отворен, защото  тя ще им позволи да редуват теория и практика. Работата в реална работна среда от 16-годишна възраст също е безценен опит – на учениците им се доверяват сложни и скъпи машини, те работят наравно с по-опитни колеги и имат възможността да започнат работа веднага след завършването, без да губят време в допълнителна подготовка. Ако решат, обаче, винаги могат да продължат и с висше образование. Голямото предимство на професионарното обучение е, че за много кратко време, ако положиш успешно изпитите, получаваш диплома за завършено средно образование, от една страна, а от друга – свидетелство за професионална квалификация с придобита трета степен.

 

Както обича да казва инж. Лушка Апостолова, директор  на ПГТИМТ за дуалното обучение. „Едната полза  е икономическа, а другата социална. Икономическото предимство  се изразява в полза както за компаниите, така и за семействата. Социалната полза се изразява в повишаване на отговорността на младите хора и мотивацията им за добра трудова изява“