Начало Общество Започна тържественото отбелязване на 140-ата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище

Започна тържественото отбелязване на 140-ата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище

76
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

шествие

Тази сутрин, с празнично шествие от Градския исторически музей до пл. „20-ти април“ започнаха честванията на 140-та годишнина от Априлското въстание в Панагюрище. Шествието бе водено от духов оркестър „Делчо Радивчев“.

На площада в центъра на града кметът на Община Панагюрище издигна националното знаме, под звуците на химна на Република България, изпълнен от духовия оркестър. Кметът Никола Белишки поднесе цветя на паметника на Георги Бенковски, а членовете на Национално дружество „Традиция“ произведоха залп в чест на загиналите в Априлското въстание.

традиция

На тазгодишната церемония присъстваха представители на общинската управа, зам.- областният  управител Стефан Мирев, съветници,  представители на ОМП, граждани и гости на Панагюрище.

От площад „20-ти април“ шествието се отправи към Вечния огън. Там, паметта на героите, дали живота си в Априлското въстание, бе почетена с едноминутно мълчание. Венци и цветя бяха поднесени от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, кмета на Община Панагюрище и екипа му, министерство на труда и социалната политика, министерство на културата, министерство на околната среда и водите, председателя на Общински съвет-Панагюрище г-н Христо Калоянов, областна администрация Пазарджик и заместник областния управител г-н Стефан Мирев, политически партии, фирми, училища, културни институции, сдружения и признателни граждани.

огън

Честванията днес ще продължат в 17:00 часа на мемориален комплекс „Априлци“ с историческия спектакъл-възстановка „Мъжество и саможертва“.

В 20:30 ще се състои националният митинг-заря на площад „20-ти април“

ОЩЕ СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.