Начало Местна власт Започва процедура по учредяване на Организация за управление на туристически район “Долина...

Започва процедура по учредяване на Организация за управление на туристически район “Долина на розите“

СПОДЕЛИ
restorant

Вчера в Община Казанлък се състоя среща за сформиране на Учредителен комитет за създаване на Организация за управление на туристически район „Долина на розите“, с център Казанлък. След първата по рода си среща под домакинството на Казанлък предстои подаване на документи в Министерството на туризма за откриване на процедура за учредяване на Организация за управление на туристическия район. Началото предстои да бъде поставено с нарочна заповед на Министъра на туризма, след което ще бъде свикано Учредително събрание, с домакин Община Казанлък. Според Закона за туризма, процесът продължава с предприемане на стъпки за вписване на Организацията за управление на туристически район „Долина на розите“ в Националния туристически регистър. В него фигурират едва 3 туристически района в страната, други 3 са в процедура за вписване, вече се включва и „Долина на рози“, с център Казанлък.

„Долина на розите“ е сред първите туристически райони в страната, предприели действия в посока на своето учредяване, съгласно приетите промени в Закона за туризма през 2013г., който разделя страната на 9 туристически района и посочва техните туристически центрове. Обновената Туристическа карта на България обединява в „Долина на розите“ 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч.

Според основната и разширена специализация на туристическите райони, „Долина на розите“ ще бъде с фокус върху здравния и културен туризъм: Балнео, СПА и уелнес туризъм, културно-познавателен и фестивален туризъм, приключенски и екотуризъм, планински пешеходен и рекреативен туризъм, винен туризъм.

Законовите промени целят засилване на конкурентоспособността по места, отличаване на характерния туристически облик за съответния регион, популяризиране и привличане на повече туристи както на вътрешния, така и на международния пазар.

Разпоредбите на Закона за туризма разглеждат управлението на маркетинговите туристически райони като извършване на дейности в три основни направления: създаване на регионални туристически продукти, осъществяване на регионален маркетинг и реклама, координация и управление на туризма на регионално ниво.

Пресцентър на община Казанлък