Начало Общество Заради поскъпването на тока е възможно увеличаване цената на водата, но след...

Заради поскъпването на тока е възможно увеличаване цената на водата, но след 31 октомври

СПОДЕЛИ

vulev1Ще доведат ли увеличените цени на електроенергията до  скок в цената на водата? С този въпрос се обърнахме към управителя на „В и К – П“ ЕООД Марин Вулев. „За момента не, но след като изтече настоящия ни договор с фирмата достачвик, ще се обяви нова процедура по Закона за обществените поръчки и много зависи от новите цени, на които ще ни бъде доставяне електроенергията.“ – заяви Вулев.  По сега действащия договор водоснабдителното дружество плаща на доставчика Енемона Ютилитис ЕАД 68.46 лева за мегаватчас, без такса пренос. Договорът изтича на 31 октомври, след което ще се търси нов доставчик.

До нас достигат информации, че АЕЦ“Козлодуй“ продава на компаниите, търгуващи с електроенергия на цена над 80 лв. за мегаватчас, което означава, че за нас цената вероятно ще е над 90 лв. и тогава ще се мисли дали и с колко да поскъпне водата“ – коментира Марин Вулев.

Всеизвестен факт е, че разходите за електроенергия са едно от основните пера за дружеството, тъй като   довеждането на водата от Марица по вече остарелия и амортизиран водопровод става посредством електрически помпи. Водопроводът се нуждае от ремонт, за да се намалят загубите, но за това са нужни милиони левове. Припомняме, че преди месеци стана ясно, че нито един от проектите, с които общината ни кандидатства за финансиране пред Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ не е одобрен. Сред 11-те проекта имаше няколко, насочени към  решаване проблемите с водоснабдяването на града и общината. Два от тях касаеха конкретно магистралния водопровод – “Водоснабдяване на група Панагюрище от тръбни кладенци при с. Злокучене – Реконструкция на гравитачен участък от преходна шахта “Бошуля” до съществуващ реконструиран участък при р. Тополница” и АМ Тракия” и  “Реконструкция на магистрален водопровод от ПА ІV подем до водоем гр. Панагюрище”