Начало Общество Защо са нужни извънредните мерки срещу коронавируса

Защо са нужни извънредните мерки срещу коронавируса

СПОДЕЛИ

Любомир Аламанов

За да се обясни нуждата от извънредни мерки, нека да извикаме науката на помощ. Ето какво казват математическите модели:

Жълтата част на графиката е едната възможност – развитието на ситуацията без мерки. Експоненциално. Т.е. ужасно бързо. Синята част е другата възможност – развитието на ситуацията с мерки.

В първия вариант всичко се случва ужасно бързо, броят на болни нараства ужасно бързо, вероятността за неблагоприятен изход нараства. А вероятността системата да колабира е много голяма. Защото е изведена от нормално състояние. И то много бързо.

Във втория вариант, мерките карат развитието да е по-бавно, всички системи да се нагодят по-добре, да се поемат постепенно болните, да се намали рискът от фатални усложнения, изобщо системата да издържи и да се справи със ситуацията.

Да, мерките са именно затова. В Италия късно го разбраха и сега, при близо 400 починали за две седмици, блокираха тотално 16 милиона човека. Ако го бяха направили две седмици по-рано, хем броят починали щеше да е по-малък, хем мерките нямаше да са толкова крайни.

А при пословичната дисциплина на „изконния традиционен българин“ мерките тук даже закъсняха.

Надявам се артистите да приемат ситуацията и да разберат, че е необходимо малко предпазливост. Има подкасти, ютуб-канали, сторита, лайф-видеа, много други форми. Превенцията е важна в този момент.

Дали и как може да се затворят клубове и кръчми не знам. Половината хора зоват за това, другата половина истерясват, че това е „насилие над демокрацията“. Само ще кажа, че на вирусите не им пука за нас. И вижте пак графиката.

Хора, това, че в момента не сте болни, не означава, че няма вероятност за проблем. И затова трябват мерки. Точно както фактът, че някой не е убиец, не означава, че трябва да се премахне Наказателния кодекс.

С малко дисциплина, хигиена и предпазливост може да преминем през изпитанието по-спокойно. Не е страшно, но и не е за подценяване. И да, говорим за повишаване и намаляване на вероятности, но зад числата се крият животи на хора, а това е най-важното.

А на тези, които казват: „Е, голяма работа, то само старите хора умират!“, няма нищо да кажа.

Вярвайте на експертите. И на математиците.

Ще си позволя и една препоръка към Щаба. Бих ги посъветвал да си вземат още малко специалисти, включително комуникационни експерти. За да има повече хора, които да говорят. Сега малко личи умората и раздразнението от еднакви въпроси. Хората са притеснени и искат непрекъснато отговори. Умората е лош съветник.

И това ще мине. Спокоен ден!