Начало Здраве Защо според д-р Аспарух Илиев антителата не са доказателство за имунитет?

Защо според д-р Аспарух Илиев антителата не са доказателство за имунитет?

СПОДЕЛИ

„Представете си, че Вие и аз имаме еднакви нива на антителата. Това показва, че и двамата имаме някакъв имунитет. Но не и какъв е той – силен или слаб, достатъчен или не“. Това пише експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев по въпроса защо всички експертни съвети от САЩ през Европа не приемат антителата като доказателство за силата на имунитет при Ковид. И добавя: „Ако моят имунитет прави прекрасни антитела срещу Ковид вируса, силно ефективни, а вашият е не толкова добър, същият брой антитела са доста по-слабо действащи и отчасти дори некачествени, обяснява още той.

„Фирмите, произвеждащи ваксини, се опитват от началото на пандемията да установят точно колко антитела каква защита дават и дали само въз основа на концентрацията им може да се определи имунитетът – това би им спестило скъпото и бавно проследяване на това колко се разболяват със и без ваксина, просто мерят антителата и са готови. Но се оказва, че концентрацията им не съответства на защитата, а само показва дали имунитетът просто е „запалил“ (това, което фирмите пишат по тестовете като „защитен титър“ се базира на груби измервания, има ниска информативна стойност и е по-скоро маркетингов трик, отколкото истински показател)„, уточнява още д-р Илиев.

„В научните публикации също не се взема концентрацията на антителата, а те се „смесват“ с Ковид-подобни вируси, за да се види каква е ефективността им. Това е много скъп и трудоемък тест, който е само за научни цели и се прави във висококвалифицирани научни лаборатории, не в обикновените диагностични. Оказва се, че най-точен засега белег за защита все още е периодът след ваксинация или преболедуване.

Фирмите продължават да проучват всички възможности за подобряване на тестовете за антитела, за да „хванат“ добрите, качествените и да ги измерят, но засега нямат успех. Възможно е обаче да имат в даден момент“, пише още специалистът в профила си във Facebook.