Начало Общество Защо тръгваме на училище на 15 септември

Защо тръгваме на училище на 15 септември

СПОДЕЛИ

Новата учебна година започва днес. Времето, когато раниците отново се пълнят, безгрижните игри приключват, а събуждането по график се превръща в ежедневие. Защо обаче тръгваме на училище точно на 15 септември?

Тази дата е избрана от правителството на Александър Стамболийски през далечната 1921 г. Преди това учениците са започвали с уроците на 1 септември. Промяната е съобразена с политиката на „Български земеделски народен съюз“ – партията на Стамболийски.

По света учебната година започва на различни дати и е свързана с интересни обичаи. Вижте какви са традициите на отделните народи, щом стане дума за образование.

Германия – сладки за сладко учене

В Германия няма фиксирана дата, но повечето училища отварят врати още през август. В тази държава първокласниците получават хартиен конус, пълен с всякакви сладки вкусотии, както и с учебни пособия. Тази традиция по-скоро показва, че статусът на децата се променя, а не е идея просто за забавление.

Индонезия – намери своето другарче

Там учебната година започва през юли. В някои части на Индонезия училищата използват първия ден, за да разделят учениците по групи и да им помогнат да общуват по-добре заедно.

 

Япония – раничка за подарък

В тази азиатска държава първият учебен ден започва в началото на април. Навлизането на учениците в новия етап от живота им се отбелязва с подарък. Освен в училище, децата получават подаръци и у дома – често родителите им купуват ново бюро, за да им помогнат да се адаптират към учебния процес.

 

Русия – ден на знанието

Там първият учебен ден прилича много на нашия, но учениците се завръщат в класните стаи на 1 септември. Всички се събират в двора на училището, първокласниците подаряват цветя на своите учители.

 

Казахстан – да похапнем заедно

В тази държава родителите често организират празненство за своите първокласници, които тръгват на училище на 1 септември. Фестът изобилства от храна като агнешко, други традиционни ястия и разбира се – десерти.