Начало Общество Засилени мерки за сигурност в област Пазарджик по Коледните празници

Засилени мерки за сигурност в област Пазарджик по Коледните празници

СПОДЕЛИ

security-1915471_960_720

ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик ще осъществяват засилени мерки за гарантиране сигурността, спокойствието, пожарната безопасност на гражданите и опазването на обществения ред през предстоящите коледни и новогодишни празници.

Многобройните религиозни ритуали, празнични събития, концерти и изяви на открито ще бъдат охранявани от органите на реда, но е добре гражданите да знаят някои основни правила за личната си безопасност и опазването на имуществото си от престъпни посегателства:

 

Бъдете внимателни при използването на пиротехнически изделия и при поставянето на украсата в къщи

 

По традиция предстоящите празници свързваме с наличието на коледна украса. Повечето от гражданите използват и празнично осветление, което е включено към електрическата мрежа. При отсъствие от къщи никога не оставяйте включена празничната украса, тъй като има риск от пожар в жилището. Поставяйте Новогодишната украса далече от уредите за отопление в жилището, особено от печки с твърдо гориво.

Полицейските органи извършват засилени проверки при търговията и използването на пиротехнически изделия. Припомняме, че законодателството регламентира продажбата да се извършва само от лицензирани търговски обекти на закрито. В зависимост от класификацията на пиротехническите изделия те могат да се използват на закрито и открито. Съветваме да не позволявате на децата сами да използват фойерверки . Стриктно да се спазват указанията на производителя за безопасно боравене с пиротехниката.

 

Ако ще празнувате извън дома

 

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.

  • Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си. Предупредете и децата си да не правят това, в това число не споделяйте този факт във фейсбук.
  • Ако няма да Ви има повече време не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
  • В никакъв случай не оставяйте в жилището си големи суми пари.

 

Ако Ви предстои пътуване

 

  • В никакъв случай не сядайте зад волана, ако сте употребили алкохол.
  • Нека по празниците шофира най-опитния водач. Натовареният трафик в празничните дни не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
  • Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в петък и към града – в следобедните часове на неделния ден. Не предприемайте рискови маневри и изпреварвания.
  • Спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани.
  • Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети, задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

 

По повод на празниците допълнителни екипи на сектор „Пътна полиция” и Районните управления по места ще бъдат позиционирани на най-натоварените пътни отсечки в региона.

 

Ръководството на ОДМВР и РДПБЗН-Пазарджик желае на всички жители и гости на областта Весели празници !