Начало Без категория Завод „Яна“ чества 100-годишен юбилей

Завод „Яна“ чества 100-годишен юбилей

СПОДЕЛИ

Историята на завода „ЯНА – ПАНАГЮРИЩЕ“ датира от началото на XX век, когато стартира производството на хавлиени кърпи и плат в град Панагюрище. Негов основател е Кръстьо Симеонов Бояджиев (18821935), който започва да произвежда хавлиени кърпи за нуждите на армията с помощта на дървени ръчни станове. През март 1923 г. създава фирмата „Първа българска фабрика за хавлии  Командитно дружество“, превърнала се в солидна основа на този тип производство. Няколко години по-късно тя е преименувана на фабрика за хавлии „ОБОРИЩЕ“.

На 8 декември 1949 г. братя Дейкови откриват Панагюрското златно съкровище, което два дена е било изложено във витрината на фабриката, намираща се по това време в центъра на града. По-късно производството е преместено в нова сграда на улица в град Панагюрище, носеща тяхното име.

През годините нуждата от хавлиени изделия както в страната, така и в чужбина, нараснала, което наложило и увеличаването на производството, съпроводено от закупуването на допълнителни станове, както механични, така и автоматизирани.

През 1998 година фабриката за хавлии „ОБОРИЩЕ“ става част от дружеството на „ЯНА“ АД, което поставя началото на нов етап в развитието на производството. С новото начало идва и новото име: завод „ЯНА – ПАНАГЮРИЩЕ“.

Днес заводът разполага с най-модерния машинен парк и тъкачни станове, а производственият процес е затворен – от памука до готовото изделие.

Вече близо 100 години заводът „ЯНА-ПАНАГЮРИЩЕ“ произвежда хавлиени кърпи, халати и други артикули от 100% висококачествен памук, които можете да намерите и в Стара Загора в нашия фирмен магазин и склад на ул. „Георги Бенев“ 19, както и онлайн на shop.yanabg.com.

„ЯНА“ АД-България е символ на високо качество на продуктите в цяла Европа.