Начало Общество Здравната комисия одобри самостоятелните сестрински практики, но с резерви

Здравната комисия одобри самостоятелните сестрински практики, но с резерви

СПОДЕЛИ

Медицинските сестри и акушерките да могат да създават самостоятелни практики, прие на първо четене Комисията по здравеопазване в НС.

Това предвижда Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, внесен от МС.

В Становището си към документа от БЛС настояват да се прецизират дейностите, които ще могат да извършват здравните специалисти в тези практики.

Според проф. Гаровски, зам-председател на съсловната организация, тези практики биха могли да имат социално-медицински функции. За интегрирани здравни грижи се обяви и депутатът от ДПС Хасан Адемов, според когото от такива услуги има огромна нужда. Това са здравни грижи, включително в домашна среда, в подкрепа на деца, бременни жени, хора с увреждания и хронични заболявания и възрастни хора.

Проф. Георги Михайлов от БСП за България заяви, че създаването на такива практики, които могат да упражняват медицинска дейност без надзора на лекар, е „хрумване“, което по никакъв начин не бива да влезе в закон. Той упрекна МЗ, че за пореден път през един закон се правят промени в редица други. Според него това е порочна практика, която е въведена в последните години. Същата позиция изрази и д-р Нигяр Джафер от ДПС.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи заявиха, че подобен тип услуги ще са за сметка на пациентите, тъй като не се предвижда финансиране от НЗОК