Начало Здраве Здравните власти обмислят закупуването на ново лекарство срещу COVID-19

Здравните власти обмислят закупуването на ново лекарство срещу COVID-19

СПОДЕЛИ

Здравните власти обмислят закупуването на ново лекарство, което е под таблетна форма, за лечение на коронавирусна инфекция. Става дума за медикамент, който е на път да премине успешно 3-тата, последна фаза на изпитания.

Става дума за препарата Molnupirvir. Доставки на това лекарство страната ни може да получи по два начина – единият е през общ договор на ЕК, както беше с ваксините, а другият е да се подходи с индивидуално договаряне. Именно към индивидуално договаряне на доставки на този медикамент са се ориентирали здравните ни власти. Те изразиха надежда за декември месец вече да го имаме у нас. Предвижда се страната ни да поръча индивидуално количество, което да е достатъчно за лечението на поне 10 000 души.

Реклама

Според здравните власти въпросното лекарство е много подходящо за изписване за лечение на пациентите, които се лекуват в ковид зоните

За да има ефект от лекарството, то трябва да бъде прието веднага при появата на първите оплаквания. Така изключително много се намалява вероятността от по-тежко протичане на заболяването и усложнения. Намалява значително и рискът от това да се наложи хоспитализация на дадения пациент, обясниха още от МЗ.

Източник