Начало Здраве Здравните власти с последни разяснения за новите мерки (ВИДЕО)

Здравните власти с последни разяснения за новите мерки (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ


След заседание на Министерския съвет служебните министри на здравеопазването и на образованието дадоха брифинг пред медиите с разяснения за новите мерки.

Министър Стойчо Кацаров обясни, че ситуацията към момента е сложна, болниците и лекарите са много натоварени и въвеждането на мерките цели облекчаване на системата. Той успокои, като даде разяснения за появилите се спекулации.

„Мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, не е засегнато от мерките, тъй като чух интерпретации как ще се влиза в църквите или как ще се влиза в администрацията или на други обществени места. Тези дейности, сгради, мероприятия, не са засегнати от мерките. Мерките касаят само изрично посочени в заповедта дейности и мероприятия. По отношение на някои от тях, те са дори облекчаващи в сравнение с режима, който беше досега. Досега режимът например за спортни състезания на открито в София беше без публика. Новите мерки позволяват да се провеждат спортни мероприятия с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения. Досега заповедта не позволяваше да работят нощните заведения. Сега се създава възможност да работят със зелен сертификат“, обясни той.

Министърът обясни, че мерките са противоепидемични и не засягат правото на труд. Те целят да предпазят хората. „По отношение на правата и правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното. Мерките са противоепидемични. Те не засягат правото на труд. Не забраняват на хората да работят. Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират. Това са мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса“, посочи Кацаров.

„Като цяло насоката на мерките е да се ограничат дейностите по-скоро с увеселителен характер, дейности, които не са задължителни за хората, които са извън обичайното ни ежедневие. Да подчертая и това, че по отношение на магазините, те засягат само тези с над 300 квадратни метра. Във всички останали магазини не се изисква зелен сертификат“, каза министър Стойчо Кацаров. По думите му в банкови институции и аптеки не са засегнати от тези мерки. „Там не се изисква зелен сертификат“, допълни той.

И беше уточнено още веднъж – зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани, и за хора, които са си направили антигенен или PCR тест през последните 48 или 72 часа.

Междувременно стана ясно, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози антитела. Министър Кацаров обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба – затова е разрешил използването му със заповед.

„Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с COVID-19. Досега имаше само една възможност – с „Ремдесивир“, уточни министър Кацаров.

До днес следобед ще се реши дали учениците в София ще учат дистанционно от утре, обявиха здравният министър Стойчо Кацаров и образователният министър Николай Денков на брифинга в Министерския съвет. Изчакват се официалните данни за заболеваемостта в София. При 750 болни на 100 000 души в община ще се затварят изцяло училищата и ще се минава на дистанционно обучение. Съществува вариант и от понеделник децата в София да спрат да учат присъствено, данните се доуточняват.

Зелен сертификат за системата на училищното и предучилищното образование няма да се прилага,решенията за затваряне на училища ще се взимат по общини, каза министър Денков.

„През последните две седмици има рязко нарастване на случаите на заразени, от месеци нашата грижа в МОН е да осигурим присъствено обучение, но без да подлагаме на висок риск живота и здравето на учениците и учителите. Министерството на здравеопазването има пълната ни подкрепа, че мерките, които предприема, ще се прилагат в нашата система“, отбеляза министър Денков.

В момента се актуализират насоките, приети преди 15 септември, за да са в пълно съответствие със заповедта от вчера, като актуализираните насоки ще бъдат утвърдени от двамата министри, за да имат задължителна стойност в системата на предучилищното и училищното образование. Двете ведомства са обсъдили възможността да се въведе зелен сертификат за педагогически и непедагогически персонал в системата, както и решенията да се взимат на общинско, а не областно ниво, каза министър Денков.

Зеленият сертификат засега не се предвижда да бъде въведен в системата, а решенията за спиране на присъствените занятия ще се взимат на общинско ниво.