Начало Здраве Здравният министър: Не си даваме сметка какво ни чака, зеленият сертификат важи...

Здравният министър: Не си даваме сметка какво ни чака, зеленият сертификат важи докато не кажем друго

СПОДЕЛИ

Почти 10 е сериозността на положението по десетобалната система. Народът ни е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дават сметка пред мащаба на изпитанието, пред което сме изправени. Всеки седми, влязъл в болница заради COVID-19, умира (от началото на пандемията). Всеки четвърти, лекуван с „Ремдесивир“, е починал (бел. ред. – препаратът действа като спира репликацията на вируса, но това значи, че той трябва да бъде приеман възможно най-рано след разболяване). Ние ще сме изправени пред ситуация много скоро да осигурим болнични легла. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров след заповедта за новите мерки от 21 октомври. „Трябва да изберем живота, това е по-важно“, добави той. Много хора подценяват мерките, не спазват дори демонстративно мерките – резултатът е липса на болнични легла. „След като мен почват да ме търсят за осигуряване на легла, това означава, че имаме проблем”, подчерта здравният министър. И повтори, че броят на работещите в КОВИД отделенията е един и същ т.е. като има допълнително натоварване, тогава болничните легла се превръщат в хотелски т.е. безсмислено е. Затова зеленият сертификат е задължителен за работещите в болниците и в старческите домове – защото трябва да има чиста среда. Кацаров каза и, че има информация за 70% ваксинирани лекари, а лекарите, които работят в КОВИД отделенията, са на 100% или ваксинирани, или преболедували.

Попитан защо тогава чак сега се мисли за по-сериозни мерки, отговорът беше, че досегашните мерки не проработили. Или пълен локдаун, или зелен сертификат – предпочетохме второто, защото все пак има възможност да се работи и да има социални контакти, обясни Кацаров. „Ситуацията болниците да не могат да приемат болни не може да бъде допуснато”, категоричен беше служебният здравен министър. Зелен сертификат ще има, докато не преценим, че дава резултат – иначе локдаун. Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души на 2-3 дни в болница, то за 10 дни ще изчерпаме всички болнични капацитети, подчерта Кацаров.

Конролът на зеления сертификат ще се осъществява от МВР, от Агенция „Митници”, но също и от сервитьори или управители в заведения например. Но Кацаров изуми с друго – ако сервитьор или разпоредител проверява сертификат, той го изисква, но за да го провери, трябва да викне полицай. Ако нарушиш зеления сертификат – чл. 355 от Наказателния кодекс, припомни Кацаров, като в този текст се предвиждат 3 години затвор, ако го нарушиш. Същевременно Кацаров изуми – училищата и градският транспорт са рискови зони, но присъственото обучение продължава (ако 14-дневната заболеваемост е под 750 на 100 000). На практика сме в ситуация, която ни приближава към затваряне на големия брой училища, каза министърът пред bTV. С уточнението, че при над 750 на 100 000, спирането от училище важи и за I и IV клас, като отново показателят се гледа по общини. Министърът призна и, че е обсъждано зеленият сертификат да важи за деца от 12-години нагоре, но това в крайна сметка е било променено – от 18 години нагоре. Той отново повтори – че за антигенен тест като част от зеления сертификат всъщност ще плащаме по 10-15 лева. Тестът, независимо дали антигенен или PCR, трябва да се издаде от сертифицирана лаборатория

По отношение на тестовете за антитела, Кацаров посочи – не се приема за достоверно за наличие на имунна защита. Така казват учените в ЕС, в цял свят – имунитетът, който се получава след преболедуване, не е толкова дълъг, колкото при ваксиниране, посочи той. Срокът от 6 месеца валидност на имунитет при преболедуване го има и в най-новия междинен доклад на ЕК по темата, както и обяснение защо в Приложение II на доклада!

 

 Actualno.com