Начало Здраве Здравно неосигурените проговарят…

Здравно неосигурените проговарят…

СПОДЕЛИ
гръден хирург

Костадин КОСТОВ

rentgenova-snimka-doktorВ края на януари медиите оповестиха информацията за нов закон, който е за всички неосигурени българи. Държава им дава срок от 6 месеца, през които те трябва да покрият задълженията си за последните три години. Ако не го направят, след това ще плащат данък „здраве” за 15 години назад, когато налогът беше въведен. Мерките бяха обявени от министър Петър Москов на заседание на правителството.

Както се и очаква, законът породи поредица от противоречиви коментари. Едни го подкрепиха шумно, други тихо започнаха да възнегодуват. Дочуха се коментари, че никой не е длъжен да покрива лечението на друг, който просто не си е плащал. Заговори се и за това, как лекарите приемали до момента здравно неосигурени, оказвали им помощ и после нямало как да си вземат парите. А самите здравно неосигурени нехаели върху ситуацията и най-нагло се възползвали от безплатното лечение. Къде се крие истината обаче?…

Според Конституцията, здравеопазването, наравно с образованието в България е безплатно. Разбира се, на теория всичко изглежда по-красиво, отколкото е в действителност.

На практика, ще ви запозная с историята на Лидия. Жена на 52 години от Разлог.

Лидия е работила 18 години и нейните работодатели са й плащали здравни осигуровки. Когато фирмата, за която е работила фалира, тя остава без работа. Спира да плаща здравни осигуровки и се превръща в една от хилядите здравно неосигурени. Ако Лидия се разболее, тя трябва да плаща за всичко като частен пациент. Например, една снимка на скенер ще й струва 24 лв., вместо 2.40 лв. И това е най-малкото. Като се започне от прием в болницата, през дните, които е там, лекарствата и хилядите манипулации, които биха й се наложили, тя трябва да даде една крупна сума, заради това, че е безработна и неосигурена. Добре. Държавата ще иска от Лидия данък затова, че не е плащала. Ще й го иска за години назад и прочие. Държавата ще гони Лидия, ако няма тези пари и ще се отнася с нея като престъпник. И, колкото и неясен да е новият закон, въпреки гръмките слова на министъра, толкова и неясно е положението, в което ще изпадне самата Лидия.

Ще я върнат ли от болницата, ако тя отиде там по спешност. Ще се въведе ли регистър, в който да се вижда кой плаща данъка или не. Това, че плащаш данък какъв те прави – осигурен или неосигурен. И накрая, къде е в същност безплатното здравеопазване в България?

И някъде между всичките тези въпроси в поредния объркано-неясен закон в България, изниква още един въпрос – какво да прави Лидия?

Дали държавата е направила нещо за нея или само иска нейните пари и данъци. Защо не й подсигури работа, защо не даде алтернатива на здравно неосигурените, защо не им помогне?

Защото самите здравно неосигурени не са само ромите по кварталите. Самата Асоциация за здравно неосигурени ти навява именно на това – ром, който краде ток и не му пука от никой…

Но Лидия не краде ток…плаща си го. Плаща си и, когато отиде в магазина за храна. Плащала си е всички данъци в продължение на 18 години.

Накрая се е озовала в положението на хилядите българи, които не могат да си намерят работа:

1)     Защото са прекалено стари, за да ги наеме някой.

2)     Защото в България има дискриминация заради възрастта.

3)     Защото в България няма работни места.

4)     Защото малките градове са забравени от всички и всеки.

Тогава какво да прави тя?

Да се моли да не се разболее или да се чуди защо е жива, щом трябва да е безработна и трябва да живее в страх, че, ако се разболее, някой ще я изгони от болницата, в която е отишла.

Обръщам се към всички министри с тези въпроси: Какво да прави тя? Къде да работи? Как да живее…и защо трябва да живее в страх?

Затова, докато този иначе казано закон не се промени, хиляди здравно неосигурени ще си задават тези въпроси. И явно няма кой да им отговори…. 

Източник: lentata.bg

5 КОМЕНТАРА

 1. От рекета на Здравното министерство ще пострадат както останалите без работа българи в България, така и ние работещите в чужбина/в ЕС/. На всеки, който е работил в чужбина е известно, че често се случва работодателите ни там да не ни водят стаж и не ни плащат здравните осигуровки там. Ние се съгласяваме, защото ако се върнем в България няма да ни бъде дадена абсолютно никаква работа/дори и за малко пари/и ще умрем от глад, защото сме българи и затова няма да ни бъде дадена нито поне соц.помощ в нашата мащеха – България. Аз никога не съм ползувала безплатна медицинска помощ в България, но В ЧУЖБИНА НИ УВАЖАВАТ И НИ ДАВАТ БЕЗПЛАТНА ПОМОЩ ТА ДОРИ И БЕЗПЛАТНО ЛЕКАРСТВА. Когато си дойдем за около месец на гости в България и отидем на лекар ни карат да си плащаме всичко. Казват ни, че дори и да имаме здравна осигуровка в чужбина на българските лекари никой не им плаща прегледите , които ни правят в България и затова си плащаме от нашия джоб абсолютно всичко. Аз НИКОГА в България не съм си избирала личен лекар, понеже от 1994 г.непрекъснато съм живяла в чужбина. В една от моите отпуски отидох в НАП и ги попитах ако остана в България ще може ли да започна по месечно от тук нататък да плащам здравни осигуровки и да си избера личен лекар. Казаха ми, че НЕМОЖЕ. Трябвало да платя 3-ри години назад и тогава ще плащам от там нататък по месечно. Зтова им отказах и им казах, че затова ние българските емигранти НИКОГА няма да се завърнем в България. Това е рекет.Снищо не съм ощетила българската държава и няма да се върна, нито ДА „ДАРЯ“ НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПАРИ ЗА 3-РИ ГОДИНИ НАЗАД.Сбогом!!!
  0  0
 2. Чрез Закона за неосигурените българи, още веднъж се демонстрира липсата на стопанско мислене относно разработването на ПРОГРАМА за социално и икономическо развитие на България. Ясно е че се търсят механизми за „намиране“ на финансови средства за да се извършват качествени услуги в социалната сфера. Това обаче което се публикува в публичното пространство, не само е противоконституционно, това е безпомощност и некадърност на българския политик. От където и да се тръгне, първата стъпка е – осигуряване на минимален социален жизнен стандарт. В основата на този стандарт стоят националните ресурси (национални богатства – рудни и нерудни; природно-климатични; човешки и т.н.). Финансовите средства се създават чрез производство и продажба. Публичната държавна собственост се отдава за стопанисване чрез Концесия. Реални ли са към момента Концесионните вноски, особено при извличането и продажбата на подземните и енергийните ресурси? Съществува отдавна установен принцип – с жива стока не се търгува. Къде отиват продуктите при разработването на подземните богатства? Средствата за производство в процеса на ПРИВАТИЗАЦИЯ преминаха в ръцете на некомпетентни работодатели а в правоимащите работници останаха безстойностни хартийки. Държавата не оказва контрол върху изпълнението на Приватизационните Договори законосъобразността при ползването на Приватизационните фондове. Държавата не намира механизми за стимулиране развитието на местното животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство. Цялото внимание е насочено към „усвояване“ на Еврофондовете, обществените поръчки. Държавата, вместо да изучава, анализира и прилага реформаторски модели, непрекъснато създава условия за устойчиво развитие на корупцията, създаването на частни картелни монополи. Такава форма на управление води до унищожаване на българина, като в предната линия на унищожаването стоят здравно неосигурените, предпенсионерите и самите пенсионери.
  0  0
 3. Защо изтрихте коментара ми? Изразих мнение,че осигуровките са периодично плащане и имат по Закон давностен срок. 15 годишна давност не може да се търси, защото нарушавате конституционните ми права. Изразих мнение,че се спекулира със страха и невежеството на хората. Посочих,че има Съдебна практика по повод плащане на осигуровки и давностен срок. Защо изтрихте коментара ми?
  0  0
 4. Разчитат на страха и неграмотността на хората……Моля, зачетете конституцията и други нормативни актове и ще разберете, че здравните осигуровки са вид периодични плащания и като такива имат давност 3 години. Каква давност от 15 години назад ще търсят от хората. Пълни измишльотини…….. Има съдебна практика за периодичните плащания и тяхната давност. Моля, не всявайте страх и ужас у иначе бедния народ
  0  0