Начало Общество Жълт код за адски студ в 19 области, включително Пазарджик

Жълт код за адски студ в 19 области, включително Пазарджик

СПОДЕЛИ

Предупредителен жълт код за отрицателни дневни температури в по-голямата част от страната, обявиха от Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за вторник.

Адски студ ще скове общо 19 области. Предупреждението е в сила за София, област София, Сливен, Перник, Кюстендил, Враца, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич. На много места в тези области на страната в сутрешните часове температурите ще са под минус 10 градуса, а в някои от областите и дневните температури ще са отрицателни, предупреждават синоптиците от НИМХ.

Междувременно климатологът проф. Георги Рачев каза пред БНТ, че пореднaта студена вълна отминава за равнината част на България. Оставал студът за високите места. „Престои ни нормално февруарско време, а студът остава за планините, където има ски и сноуборд“, каза още той в понеделник. „Имаше местни локални температурни рекорди. – 25-30 градуса са най-ниските температури за страната, а засега сме далеч от тези абсолютни минимуми“, допълни проф. Рачев „Ледената пързалка ще е днес и следващите два дни. Нека се пазим – особено възрастните хора“, коментира климатологът. „Месецът на Баба Марта ще е като държанието на една жена – не се знае дали ще е усмихната или начумерена. Времето за март никога не е предвидимо“, пошегува се проф. Рачев.