Начало Избори Желязко Гагов: Благодаря на хората, които споделиха с мен мечтите си за...

Желязко Гагов: Благодаря на хората, които споделиха с мен мечтите си за по-доброто бъдеще на общия ни дом – доверието им за мен е безценно!

СПОДЕЛИ

Господин Гагов, сравнявате Панагюрище с дом. Какво е нужно, за да стане този дом уютен, подреден, привлекателен за живеене?

Панагюрище събира нашите малки лични истории в общата биография на България. И е дом заради хората. За да стане привлекателен и уютен – се изисква само едно – да сме заедно. Като в семейство – да се обединим около общи мечти и каузи, които да превърнем в цели и планове и да ги постигнем заедно.

Кои са най-важните, ключовите приоритети, които си поставяте?

Споделяме визия за управление, която поставя хората на първо място. Сред основните приоритети е създаването на среда за устойчиво развитие, насърчаването на активния начин на живот и гаранцията за безопасност и сигурност.  Ще работим за едновременно стимулиране на икономическото развитие и намиране на решения на социалните проблеми в общината.

Наша цел са обмислени и организирани услуги, създаването на нови работни места и възможности, решения за устойчиво преодоляване на различията и приобщаване на маргиналните групи и общности. Можем да направим Панагюрище мястото, в което жителите и гостите на общината ще искат да останат – с подобрена инфраструктура, със зелени и атрактивни обществени пространства и възможности за отдих и развлечения.

Ще работим за осигуряването на най-висок стандарт здравеопазване – както за навременното професионално диагностициране и лечение на болести, така и с осигуряването на ранна намеса и превенция.

Виждаме Панагюрище и като община на културата и традициите, на творците и на младите таланти. Мястото, в което деца и възрастни спортуват и има създадени условия за това. 

Въпреки, че населението на Панагюрище демографски не е нараснало, тук идват много хора отвън, които работят в града ни. Проблемът с трафика по улиците в пиковите часове и паркирането става все по-сериозен. Как виждате решаването му?

Необходим е комплексен подход за решаването на проблема с трафика в Панагюрище. От една страна инфраструктурни подобрения – осигуряване на повече паркоместа в центъра и района на болницата, и изграждане на алтернативна връзка с квартал Драгулин. Необходимо е да подобрим и генералния план, чрез определяне на някои по-тесни улици за еднопосочни и изграждане на допълнителни светофарни уредби.

В допълнение – да възпитаме в себе си и децата си навици за активен начин на живот и придвижване без необходимост от автомобил.

„Ремонт на ремонта“ сякаш е наш, български феномен и е нещо, което струва парите и нервите на данъкоплатеца. Какъв е начинът един път или улица, да бъдат ремонтирани така, че скоро след това да не се налага да бъдат „кърпени“ или разкопавани отново?

Тук ключовата дума е контрол. Ежедневен контрол, който се осъществява от експерти. В допълнение е необходима и правилна подготовка на техническите задания за тези проекти. Затова едно от първите неща, което предприехме в общината беше да се формира необходимия екип за изпълнението на тези дейности. 

 Младите хора са най-важната инвестиция за бъдещето на едно населено място. Все още масово се случва така – завършвайки средното си образование, много от младежите отиват да учат в големите градове, после си намират работа там, създават семейства и не се връщат повече тук. Какво бихте направил, за да промените тази тенденция?

Темата за задържане и привличане на младите хора в общината е изключително важна за мен и екипа ми. Констатираме, че тенденцията за общинска емиграция на младежите е факт, който се базира на образователните им нужди и потребността за по-динамичен живот в големите градове или чужбина. За да се противопоставим имаме цялостен план, който обхваща сътрудничеството с деца и младежки организации,  за да се чуе техния глас и те да се чувстват значими в нашата общност. Така ще разпознаят, че Панагюрище е техният истински дом. Ще имат корен. И при благоприятния бизнес и социален климат тук ще се връщат и остават в дома си.

Вие ежедневно контактувате с много хора – както от града, така и от селата в общината. Кои са най-честите проблеми, които поставят пред вас и имате ли визия за това как могат да бъдат решени те?

Всъщност и по време на тримесечното ми ръководство на общината не съм прекъсвал срещите с жителите на общината. Особено по време на тази кампания пък се виждах с наистина много хора. И ценното беше, че освен проблеми, представяха и техните идеи за решения.

Проблемите в града и селата са свързани с благоустройството на уличната инфраструктура, водопроводната мрежа, която да не позволява режим на водата през лятото, благоустрояване на гробищните паркове, селските паркове и спортни съоръжения. Необходимо е и категорично да се реши проблема с допълнителното общинско финансиране на ВиК – Панагюрище.

Вие дадохте сериозна заявка и показахте на практика, че ще бъдете кметът, който ще е близо до хората. Стартирахте редица нови инициативи – страницата „Кажи на кмета“, срещите с хората от третата възраст… Предвиждате ли нови неща и ако да – какви?

Искрено вярвам, че управлението на общината ще е успешно, когато е в ръцете на хората. С изградени канали на комуникация и развит процес на граждански контрол. И за да сме максимално ефективни – разработваме проект за телефонно приложение за сигнали към общинската администрация, в което проблемите и предложенията автоматично ще бъдат разпределяни към отговорни служители за реакция. Така ще скъсим веригата на комуникацията и ще можем да изведем резултати за оценка на дейността на всеки служител.

Какви обещания може дадете на жителите на община Панагюрище?

В този момент – с толкова много избори накуп в национално и общинско ниво, не искам да причинявам на хората да слушат политически обещания. Това вече много им е омръзнало.

Това, което искам да направя е да им отправя своята благодарност! 

Защото през изминалите месеци хората ми дадоха своите идеи, съвети и предложения. Разказаха ми мечтите си за по-доброто бъдеще на общия ни дом. А това за мен е безценно. И заради това Ви благодаря!

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления