Начало Общество Жители на Копривщица блокираха Подбалканския път

Жители на Копривщица блокираха Подбалканския път

СПОДЕЛИ

Вчера, в Деня на независимостта, жители на Копривщица блокираха Подбалканския път при разклона за града. Блокадата започна в 11:00 часа и продължи два часа. С развети знамена и саморъчно написани плакати демонстрантите блокираха пътя.

Организатори на мероприятието са общински съветници от града. Причината за протеста са нерешените проблеми на града-музей с водоснабдяването и канализацията.

„През 60-те години, когато е построена ВиК мрежата, в града имаше само една централна баня и всички се къпехме там. Сега само в моя хотел има 20 бани, а хотелите са над 40. Моето мазе се пълни с канализационна вода винаги когато завали дъжд. Във водопровода водата е мътна. Непрекъснато се копае в града за аварии. Ако институциите не се задействат, ще продължим да протестираме.”, обяви пред репортер на RNews.bg общинският съветник Марин Иванов.

 

Кметът на Копривщица Бойка Дюлгярова с протестиращи на блокадата на Подбалканския път

В блокирането на пътя участва и кметът на общината Бойка Дюлгярова, която уточни, че участва в проявата като обикновен гражданин.

 

„Първо искам да честитя празника на всички българи. Ние протестираме, защото държавата е абдикирала от Копривщица, посочи Дюлгярова. По думите ѝ вече повече от 20 години нищо не се случва. Водопроводната и канализационна система на града е изградена през 60-те години на миналия век. В града има над 100 къщи за гости и тук пристигат много туристи. А ние в събота и неделя се налага да копаем калдаръмените улици, за да отстраняваме аварии, разказа тя. Откакто съм кмет аз съм пускала сигнали и докладни записки до всички институции в държавата. Те винаги са отговаряли уклончиво, но до този момент не се намериха средства за решаване на проблема. Положението вече е нетърпимо. След всеки дъжд всички къщи и постройки в централната градска част се пълнят с канализационна вода. Имаме водопровод докаран от Стара планина, който е изворна вода, но реално не го ползваме. Пуснем ли водата във водопровода тръбите се пукат”, допълни още кметът на града.

 

„Копривщица е единственият град-музей в страната, продължи Дюлгярова. Спомням си един родолюбив българин, когато го попитаха какво е за вас България, той отговори: България е Копривщица. Ако по този начин се грижим за България, както за Копривщица, сме много зле. Нямаме претенции всичко да се направи, но поне централната градска част е наложително. На два пъти вече отлагаме събора на народното творчество. Ние вече нямаме условия да посрещнем толкова туристи. Аз като кмет подкрепям протеста на жителите. Знаем, че правителството е от скоро. Ние нямаме никакви политически пристрастия, просто търсим помощ от държавата.”, подчерта кметът.

Източник и снимки: rnews.bg