Начало Култура Журналистът Иво Инджев представя „Измамата „Сан Стефано”

Журналистът Иво Инджев представя „Измамата „Сан Стефано”

СПОДЕЛИ
Иво Инджев

Журналистът Иво Инджев ще представи в Панагюрище новата си книга „Измамата „Сан Стефано”

Журналистът Иво Инджев ще представи в Панагюрище своята последна книга – „Измамата Сан Стефано. Руско-турската поробителна война”, Той ще гостува в библиотека „Стоян Дринов“ в 17.30 ч. на 20 септември.

Дългогодишният водещ на телевизионното предаване „В десетката“ представя своето мащабно изследване за ролята на Русия в „освобождението“ на българите по време на Руско-турската война и за фактите и заблудите около предварителния мирен договор между Русия и Османската империя.

Къщички за четящи хора вече има и в община Панагюрище

В книгата той се позовава на редица български и чужди източници – руския военен кореспондент Евгений Утин, имперския хроникьор Газенкампф, статии на Николай Игнатиев и Иван Аксаков.
Иво Инджев разбива митове и заема категорична позиция. Посочва онези аспекти от руската външна политика, които оставят следа в българската и руската история. Книгата е опит за мащабно изследване, уповаващо се на редица български и чужди източници от епохата – руския военен кореспондент Евгений Утин, имперския хроникьор Газенкампф, включително статии на самия Николай Игнатиев, Иван Аксаков.

В 480 страници дългогодишният водещ на телевизионното публицистично предаване „В десетката“ разглежда детайлно фактите и заблудите, дали основа на представата за т.нар. вечна дружба между България и Русия, между СССР и НРБ. 

Книгата е издание на „Сиела“ от 2018 г.

Иво Инджев е автор на книгите „Мълчанието е злото”, „Премиер на РъБъ“ „Президент на РБ”, „Ядреналин” (в съавторство с ядрения физик Георги Котев), трилогията „Течна дружба”. В последния си труд той разсъждава върху темата: Какво е истинското значение на Трети март? Каква е ролята на руснаците в Руско-турската освободителна война и най-вече на граф Николай Игнатиев, и какъв е характерът на това временно споразумение?.