Начало Култура Журналистът Румен Стоичков представи „Из стръмнините на България“

Журналистът Румен Стоичков представи „Из стръмнините на България“

76
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

rumen stoichkov1Тази вечер в Градска библиотека „Стоян Дринов“ бе представена втората книга на Румен Стоичков – „Из стръмнините на България“. В книгата са събрани 75 репортажа и 450 цветни снимки, дело на самия автор. В тематичен план книгата е среща с предания и легенди, тъжни хипотези и песни за произхода на различни селище в нашата страна.
За себе си Румен казва, че обича да снима и да пътува. Винаги когато пътува носи със себе си диктофон и фотоапарат и по този начин границата между туризма и журналистиката се е размила. Книгата е озаглавена „Из стръмнините на България“, защото Румен Стойчков смята, че там където е по-високо е по-интересно.
„В многото ми бродения из малки селца и градчета осъзнах нещо важно. Че там някъде, в пределите на планините, височините и баирите, има огромно богатство. Богатството на нашата Родина“, пише в предговора на книгата.
По време на срещата си с панагюрската публика Румен Стичков отговори на доста въпроси зададени от присъстващите гости в читалнята на градска библиотека “Стоян Дринов”. Също така разкри и че в момента пише третата си книга, която ще е своеобразно продължение на първата.

rumen stoichkov

________________________

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е 1-о СОУ „П.Славейков” и специалност „българска филология” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Втората му специалност е „история”. От 1988г. работи в БНР, а първите му анкети, интервюта и репортажи са за Радио България. Сътрудничи като репортер на предаването „12+3” по програма „Хоризонт”, в чийто екип е назначен през май 1992г. Има стотици репортажи за малки градчета и селца, манастири, рухващи църкви, психиатрични болници, домове за възрастни хора, сиропиталища, болници, читалища, за хора с умствени и физически увреждания, с алцхаймер и т.н. Приоритет в тази му дейност е да покаже проблемите в места, които държавата или местната власт са забравили, да посочи пътя към тяхното решаване, да помогне, да укори, да предизвика обществена дискусия…В сферата на неговото внимание са българските общности в Молдова, Украйна, Австрия, Сърбия, Румъния, Албания и т.н., търсещи близостта на Родината.

През 2005г получава Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена”. През 2007г. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ в раздел „радиожурналистика” – за репортерско разследване, показващо недомислиците и униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа. През 2012г. получава втора награда за репортаж, посветен на Източните Родопи – в конкурса на проект „Новото тракийско злато”. Той е и дългогодишен водещ на „Нощен хоризонт”, имащ зад гърба си от юни 1995г. насам над 1100 предавания. От 2008г е главен редактор на детското списание „Аз съм българче”.

Румен Стоичков е автор на книгата „Преди забравата”, в която през 2012г. намериха място 75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседните страни. Повечето от творбите му тук са поместени във вестниците „Новинар”, „Сега”, ”Стандарт”, „Експрес”, „Седмичен труд” и т.н.