Начало Общество Журналистката Генка Шикерова сред Достойните българи за 2013 г.

Журналистката Генка Шикерова сред Достойните българи за 2013 г.

СПОДЕЛИ

genkaРепортерът в Би Ти Ви Генка Шикерова е сред Достойните българи за 2013 г. Панагюрката бе отличена за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й.

Церемонията по награждаването се състоя в Националната художествена галерия.

В приветствието си към отличените премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни. По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите.

Министър-председателят цитира Мопасан: „Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим“.

Номинираните хора показват обратните примери – как въпреки трудностите, всички можем да бъдем малко по-добри, а това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва, каза Пламен Орешарски. Примери като тези заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, добави той.

Сред отличените са Добре Добрев – Дядо Добри, който дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове, и Иванка Петрова – майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище – Русенската гимназия по корабостроене, са сред отличените днес Достойни българи за 2013 г.

Тази година отличени бяха също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче, Софка Дойнова – майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства и много други.