Начало Общество Зрелостници от село Бъта получиха паметни плакети

Зрелостници от село Бъта получиха паметни плакети

СПОДЕЛИ

plaketiПлакети и поздравителни адреси на трима зрелостници поднесе кметът на с. Бъта Георги Александров. Ритуалът стана миналия петък на сцената на читалище „Н. Й. Вапцаров“, когато Александров поздрави всички хора по повод Деня на славянската писменост и култура.

Поименни плакети получиха Ивана Воденичарова, Николета Калоянова и Антонио Муховски, които през този месец са абитуриенти. Николета и Ивана се дипломират в Професионалната гимназия в Панагюрище, а Антонио е с диплома от Националното училище по фолклорни изкуства в гр. Широка лъка, специалност ударни инструменти. Цялата публика аплодира младежите и им пожела щастлив старт в живота.

plaketi1В поздрава си Александров се обърна към тях с думите: „Където и да отидете, никога не забравяйте своето родно гнездо, първите хора, които са отправили усмивка към вас, родителите и селото си. Връщайте се, за да усетите отново топлотата на родния край, да потънете в прегръдката на близките, да видите усмивката на старите приятели!“.

След краткия ритуал кметът откри празничната програма, изпълнена от самодейци от селото, подготвена от читалището под ръководството на Жечка Сиводошева. Програмата бе изградена въз основа на словата на Черноризец Храбър в „За буквите“, съчетано със съвременна поезия, посветена на Солунските братя, значението на българската азбука и убеждението, че е гордост да си българин. Отлично подготвени бяха младите рецитатори, което напоследък се среща твърде рядко от самодейните сцени в общината. Това от своя страна говори, че когато с децата се работи методично, а не кампанийно, те израстват като отлични изпълнители на самодейната сцена.

Стиховете бяха съчетани с песни, изпълнени от добре познати млади певици от селото – Виктория Манева, Десислава Кичукова и др.

Публиката, напълнила залата на читалището, посрещна с аплодисменти артисти от 5 до 85 години и ги награди със заслужени аплодисменти. Най-възрастната участничка бе от с. Попинци, която отправи поздрав към домакините, рецитирайки стихотворение от Младен Исаев. Малчуганите пък бяха от детската градина в селото – ЦДГ „Надежда“, но уверено и опитно се справиха с микрофона.

Много ръкопляскания събраха и младежите от най-новия танцов състав за обработени танци към кметството в селото. Сериозна подкрепа им оказва професионалният хореограф Иван Тасев, който за по-малко от два месеца ги бе обучил на няколко сложни танца, но също така и на дисциплина и поведение на сцената.