Начало Култура Христина Панджаридис представи новия си роман „Някъде другаде“

Христина Панджаридис представи новия си роман „Някъде другаде“

77
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

Христина Панджаридис - „Някъде другаде“

В късния следобед на горещия 22 юли 2015 г. в Общинска библиотека „Стоян Дринов” бе представен новият роман на българската писателка живееща във Франция Христина Панджаридис – „Някъде другаде“.

Представянето бе открито от директора на Общинска библиотека „Стоян Дринов” – г-н Стефан Рапонджиев, който представи авторката.

 „За мен авторката е истински психолог и познавач както на женската, така и на мъжката душевност, с нейните най-тъмни, но водещи към светлината усещания. Тя обрисува характеристиките на своите герои, като акцентът пада върху вътрешния свят на  малкия човек и неговите съкровени драми, които хем изглеждат като нашите, хем пък са коренно различни от това, което ние сме преживели.” – заяви Рапонджиев.

Христина Панджаридис разказа, че двата й романа – „Ничия” и „Някъде другаде“ са коренно различни един от друг, но все пак имат обща тема – любовта. Според авторката „Ничия” е по-поетичният от двата романа, докато „Някъде другаде“ е по-добре стилистично оформеният – с много повече герои и дълбочина.

Писателката разказа за процеса на създаването на „Някъде другаде“. Панджаридис заяви, че всички истории в романа й са действителни и са събирани в продължение на почти 10 години.

По време на премиерата стана дума и за поетичното творчество на авторката, която е една от водещите хайку-писателки у нас, носителка на множество родни и чуждестранни награди. Нейни хайку-форми са включени и в „Антология на българската поезия ХХІ век“.

Пред панагюрската публика Христина Панджаридис сподели, че следващият и проект ще бъде пиеса.

На финала на премиерата присъстващите имаха възможност да закупят новата книга на Панджаридис и да получат автограф от нея.