Начало Бизнес „Орика мед България“ инвестира 1 млн. лв. в нова линия за детонатори

„Орика мед България“ инвестира 1 млн. лв. в нова линия за детонатори

СПОДЕЛИ

zx620y348_2859566

До края на годината един от най-големите производители на взривни вещества за гражданския сектор на Балканите – „Орика мед България“, ще приключи инвестиционната си програма за около 1 милион лева. Тя ще позволи цялото ръчно производство да детонатори да се механизира. „Проектът „Балскан“ е много важен за нас, тъй като с него пренесохме цялото ръчно производство на системата от неелектрически детонатори „Ексел“ от Швеция в България“, каза за „Капитал“ изпълнителният директор на компанията Станислав Николов.

Сега край Панагюрище се произвеждат около 1 млн. детонатора годишно, половината от които се изпращат във фирмата линецзодател „Орика Швеция“ и чрез нея отиват в минната и строителната индустрия на всички страни от ЕС и в някои африкански държави. Останалите се реализират на българския и балканските пазари. Нейните взривни вещества се използват при добива на полезни изкопаеми и в строителството на пътища, в металургията, както и за разрушаване на стари сгради.

Проектът „Балскан“ започва през 2015, одобрен е от „Асарел Медет“, който със свое дружество държи 40% в предприятието, и от мажоритарния акционер „Орика Норвегия“ след предварителни проучвания на икономическата ефективност от пренасяне на шведското ръчното производство на вълноводи с големи дължини в България. Стойността на проекта е около 200 000 евро и е финансиран изцяло чрез реинвестиция на печалбата. В тази сума влизат стойността на машините, техният превоз до България и монтажът им в Панагюрище. „Първоначално предвижданията бяха за 8 до 10 доставки годишно в Гиторп, Швеция. Успяхме обаче да постигнем ритмични ежемесечни доставки“, обяснява Станислав Николов. Освен това компанията работи по още два инвестиционни проекта.

Безопасността преди всичко

„Всеки един трите ни инвестиционни проекта има за цел не само по-висока производителност, но и абсолютна надеждност на производството на взривни вещества и устройства. Откакто сме създадени преди 19 години, при нас не е имало нито един инцидент“, казва Николов. С безопасността на взривните вещества е свързан и вторият инвестиционен проект на компанията, с който се повишава почти 4 пъти ефективността на производство на емулсионни взривни вещества чрез внедряване на съвременна инсталация за производство.

Третият проект от инвестиционната програма на компанията е новият цех за производство на взривни вещества тип „Анфо“, включително система за автоматизирано дозиране на компонентите на взривните вещества.

Металите като фактор

Основен пазарен фактор, който влияе върху обемите на производство на взривни вещества и средства за минната промишленост, е стойността на металите на международния пазар. „При намаляване на производството на метали намалява и потреблението на взривни вещества, както е в момента. Това, което правим, е с новите проекти да търсим резерви за снижаване на себестойността и запазване на цените на нашата продукция. Много често работим с едногодишни договори, така че ние да запазим цените, а клиентът – количеството на поръчките“ , обяснява изпълнителният директор.

В панагюрската компания работят 35 души, най-вече специалисти, завършили минния техникум в Панагюрище, както и инженери със специалност минно дело и химици. „Когато имаме трудности с висшите кадри, ползваме глобалния кадрови ресурс на „Орика“, както и помощта на тесни специалисти по съответните дейности от „Асарел Медет“. Да, скъпо е, но си струва, защото получаваме и известно организационно ноу-хау. Ползваме и услуги на външни изпълнители“, обяснява решенията на кадровите трудности Станислав Николов.

Източник Капитал.бг