Начало Любопитно 1 април – слънце и шеги, и мъничко лъжи

1 април – слънце и шеги, и мъничко лъжи

СПОДЕЛИ

pinokio

Днес е единствения ден през годината, в който можем да  лъжем на воля, защото първият ден на април е посветен на шегата. У нас съществува схващането,че да излъжеш някого на 1-ви април ще е на късмет през цялата година. Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където празнували празника на Глупците. Има и друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресението риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите  на 1 април.

image_big_3025

В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит. Във Франция наричали този обичай „априлска риба“. Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба“ е напълно достойно за подобни шеги.

768x432

В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на тази дата всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: „Априлски глупак!“ Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си „спомняли“, че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор. В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора, без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда.

Днес април е – тридесет и първи,
година първа, месец първи!
Честито да Ви е на воля,
щом има кой, лъжете! Ваша воля!

Качил се кораб на акула,
опитал торта със глазура,
но рибата в миг полетяла
и проговорила, запяла-
Мина времето на мир,
ред дойде на бой и пир
след победа в океана
искам да се топна в вана.
Бръкна в джоба си делфинът,
извади пачки,що пък минат
да си остане, ще плати,
не иска вече да пати.
Красива блеснала секира,
сменила дръжката със лира,

засвирила,запяла гласно,
събрала горско парти, ясно
в миг станало дори небето
и океан се влял в морето.
Птички плували в реките,
скумрии бродили в горите,
папатаци в щурм влетяли
и козичката изяли
на мома Иванчо-грозни
с момък Пена най пампозни.
Потънал месец във реката,
посяла леща в небесата
мома черна и космата
на секирата позната.
Слънце вали, дъжд грее,
бай Станой на туй се смее,
от смях потури му паднали.
Кой сега ще го погали? 

sekirata.wordpress.com