Начало Култура Пъстър и цветен Гергьовден в село Попинци

Пъстър и цветен Гергьовден в село Попинци

СПОДЕЛИ
НЧ Искра 1872
НЧ Искра 1872
НЧ Искра 1872

Националният фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци` 2016” е нова инициатива на читалище „Искра-1872” – с. Попинци, която ще се реализира по Програма за стимулиране на читалищната дейност в община Панагюрище за 2016 година, съобщават в страницата на попинското читалище. Фестивалът ще се проведе на 07 май 2016 година /събота/, от 10:30 часа, в залата на читалището в село Попинци, община Панагюрище.

Първото му издание се посвещава на 140 години от Априлското въстание и 160 години общонародно читалищно дело в България.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да представи пъстротата и красотата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхрани и предаде живото, духовно, културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни. Да утвърди присъствието на фолклорното танцово, словесно и музикално-песенно изкуство в съвременния живот и да предостави възможност на творческите колективи за обществено признание. Да насърчи приемствеността на младото поколение.

С организирането на този фестивал Настоятелството на читалището в село Попинци цели да обогати културния и социалния живот в населеното място и да допринесе за подобряване живота на местната общност. Убедени сме, че фолклорният фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци` 2016” ще приобщи по – широк кръг от хора към народното творчество и ще предостави прекрасна възможност за съприкосновение с автентичния български фолклор.

За пореден път читалището ще изпълни изначалната си роля на обединителен център на местните хора, активни и иновативно мислещи.

Националният фолклорен фестивал се провежда под патронажа на кмета на Община Панагюрище Никола Белишки и се финансира от Община Панагюрище, Народно читалище „Искра-1872” и спонсори. Няма да бъде с конкурсен характер.