Начало Военни новини Войната в Украйна: Комендантски час в Киев до понеделник; София чака зелен...

Войната в Украйна: Комендантски час в Киев до понеделник; София чака зелен коридор за изтегляне на българи

СПОДЕЛИ

26.02
18:20
България чака зелен коридор за евакуиране на гражданите ни в Киев
България чака зелен коридор за евакуирането на сънародниците ни, които в момента се намират в Киев. Това съобщиха на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска. Според данните на външно министерство в украинската столица има 140 български граждани, които желаят да бъдат евакуирани. За целта два автобуса ще бъдат паркирани в посолството, като се търси и безопасно направление за евакуация.

Това, което към момента спира операцията, е комендантският час, който ще продължи до 8 часа сутринта в понеделник, като гражданите нямат право да излизат и да се придвижват навън. Има работещ щаб и посолството е в комуникация със сънародниците ни. Има специална група, която подава по-конкретна информация към тях – за час и място на тръгване и т.н.

Също така три пълни автобуса в момента пътуват от Одеса. Утре се очаква да тръгнат още два.

17:50
Кремъл: Прекратихме разговорите за започването на мирни преговори
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските сили са подновили офанзивата си в Украйна, след като Путин я бил спрял временно в очакване на разговори с Киев, които обаче не се случили. Според Песков Путин бил готов да изпрати делегация в Беларус за разговори, но Киев предложил за място на срещата Варшава. До постигането на договорка за евентуална среща не се стигнало, тъй като украинците внезапно замлъкнали, твърди Кремъл. И допълва: „След като украинската страна отказа да преговаря, офанзивата на руските войски бе подновена“.

Украинският президент Зеленский отрече твърденията, че е отказал да преговаря с Русия. Той обаче подчерта, че не е готов да приема ултиматуми или неприемливи условия. Вчера представители на Държавния департамент на САЩ определиха подобни преговори като „дипломация с опряно дуло на пистолет“. Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенко е излязъл с изявление, че армията е получила заповеди да ускори настъплението си по всички направления.

17:22
Twitter е блокиран за руски потребители
Достъпът до Twitter, където се разпространяват драматични снимки от инвазията в Украйна, е блокиран за потребителите в Русия, съобщава британската ВВС, цитирайки интернет компанията NetBlocks. Още от събота сутринта услугата е била със затруднен достъп. „Руското ограничаване на Twitter съществено ще намали свободния поток от информация във връзка с кризата, когато обществото има нужда да бъде информирано“, казват от NetBlocks.

17:06
Над 115 000 украинци са избягали в Полша
Над 115 000 души са пресекли границата от Украйна към Полша от началото на руската инвазия, съобщават полските власти. Само през последните четири часа 15 000 украинци са влезли в страната.

 

16:10
Турция все пак отрязва руските бойни кораби от и към Черно море?
Въпреки че по-рано отказа да го направи, Турция в крайна сметка може би е решила да блокира преминаването на руски военни кораби през Босфора и Дарданелите по молба на Украйна. За това съобщава президентът на страната Зеленский в свой пост в Twitter.

Двата стратегически важни пролива осигуряват бърз достъп на руския боен флот до Средиземно море или позволяват на Кремъл да пребазира плавателни съдове от Северната и Тихоокеанската си флотилия в Черно море. Турция обаче има пълен контрол на преминаването през Босфора и Дарданелите в мирно и военно време по силата на конвенцията от Монтрьо от 1936 г. До момента официалната власт в Анкара не е потвърдила официално налагането на въпросната радикална мярка. Висш турски официален представител е комернтирал пред Financial Times, че все още се извършва оценка на ситуацията, решението не е взето и че казаното от Зеленский е интерпретирано грешно.

Ако бъде направен, въпросният ход на Ердоган би бил ключов и за стратегията на НАТО в региона. В момента Русия е разположила в Средиземно море два свои тежки ракетни крайцера – „Маршал Устинов“ от Северния флот и флагмана на тихоокеанския „Варяг“, както и неуточнено количество подводници. Всички те са „взели на мушка“ бойните групи на трите натовски самолетоносача в региона – американския „Хари Труман“ в Адриатика, френския „Шарл де Гол“ и италианския „Кавур“. Подобно решение на Турция ще попречи тези плавателни съдове евентуално да бъдат върнати в Черно море, за да продължат обстрела с крилати ракети срещу украинската армия. Край украинския бряг в момента оперира основно тежкият ракетен крайцер „Москва“, който участва в превзимането на стратегическия остров Змийски срещу румънско-украинската граница при устието на р. Дунав.

15:05
И Русия затвори небето си за България
Русия е затворила въздушното си пространство и летищата за самолети от България, Полша и Чехия. Това е ответна мярка, тъй като все повече страни в Централна и Източна Европа затварят небето си за всякакви руски въздухоплавателни средства, в това число: България, Латвия, Литва, Естония, Полша и Чехия, а също така и Великобритания. Въздушното пространство над Украйна е недостъпно за каквото и да е цивилно въздухоплаване заради бойните действия.

14:00
Нов „комендантски час“ в Киев – всички, излезли нощем, ще се приемат за потенциални диверсанти
Кметът на Киев Виталий Кличко обави, че в града се въвежда нов, разширен вариант на „комендантски час“. Той вече ще бъде от 17 ч. до 8 сутринта, а не от 22 до 7 ч., както досега. Този уикенд забраната за излизане ще важи до понеделник сутринта. Всички цивилни граждани не трябва да напускат жилищата си и всеки, забелязан на улиците, ще се приема за потенциален член на вражеска група за разузнаване и саботаж.

13:30
Медведев заплашва със скъсване на дипломатическите отношения със Запада и връщане на смъртното наказание
В резултат на вълната от все по-засилващи се икономически санкции срещу Русия бившият министър-председател Дмитрий Медведев заплаши, че Кремъл може да прекъсне изцяло дипломатическите отношения със западните държави. В своя публикация във водещата руска социална мрежа „Вконтакте“ той казва, че е време „да заключим посолствата“. Медведев беше освободен като министър-председател от Путин през 2020 г. и сега е зам.-председател на Съвета по национална сигурност.

Експремиерът предупреждава също, че Русия може върне смъртното наказание заради суспендирането на членството й в Съвета на Европа.

13:10
Франция е арестувала руски товарен кораб в „Ла Манш“
Франция е арестувала руски товарен кораб в „Ла Манш“ по подозрение, че транспортира стоки в нарушение на новите санкции на ЕС срещу Русия. 127-метровият плавателен съд е превозвал автомобили и е пътувал за Санкт Петербург. Той е бил прихванат през нощта и отклонен към пристанището Булон сюр Мер в Северна Франция. В момента френските власти проверяват кораба, а руският посланик в Париж официално е поискал обяснение за ареста.

12:50
Кремълската цензура забрани медиите да наричат войната война
Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор поиска от „Новая газета“, „Медиазона“, „Дожд“ и други независими руски медии да премахнат материалите си, в които наричат това, което се случва в Украйна, война.

„В тези публикации има ненадеждна обществено значима информация, която не отговаря на истината за обстрела на украински градове от въоръжените сили на РФ и смъртта на цивилни в Украйна в резултат на действията на Руската армия, както и материали, в които текущата операция се нарича атака, нахлуване или обявяване на война“, се казва в изискването на регулатора.

 

12:30
Слух за осуетен руски въздушен десант край Лвов, Украйна отрича
Кметът на главния западен украински град Лвов, разположен на 50 км. от полската граница, съобщава за отбито нападение на около 60 руски парашутисти. Това е първата по-сериозна информация за по-сериозна наземна атака на настъпващите сили в сравнително слабо засегната от руските въздушни удари западна част на страната. Евентуална по-голяма руска военна активност в тези райони би създала реална опасност от погранични военни инциденти със силите в съседните натовски държави – Полша, Литва, Словакия, Унгария и Румъния.

По-късно от службата за сигурност на Украйна опровергаха съобщението, че е имало подобен опит за въздушен десант. Според тях става дума само за разузнавателен полет, извършен от руски хеликоптер в района на Лвов.

10:30
Трета нощ от руската инвазия: обобщение
Продължават уличните боеве в предградията на столицата Киев, която цяла нощ бе огласявана от звуците на стрелби и експлозии. Висок жилищен блок в предградието Жулиани, където има летище, е бил поразен от руска ракета.
Украинската армия твърди, че е отразила атака на руските сили срещу една от базите си в столицата. През нощта бе разпространена непотвърдена информация, че е бил свален тежък транспортен самолет Ил-76 с десантчици.
Руската армия твърди, че е успяла да завземе Мелитопол, който е важен пристанищен град на Азовско море по евентуалния сухопътен коридор между Русия и Крим. Нападащите сили продължават да обстрелват военната инфраструктура с крилати ракети с въздушно и морско базиране.
Украинският президент публикува ново видео, в което призовава гражданите към отбрана и заявява, че те „няма да сложат оръжие“.
Франция обяви, че също започва да изпраща военна помощ на Украйна.
Украйна призова към налагане на пълно петролно ембарго срещу Русия. Износът на фосилни горива е основен източник на постъпления за Кремъл.