Начало Бизнес Как да се осигурят квалифицирани кадри за индустрията дискутираха на международна конференция...

Как да се осигурят квалифицирани кадри за индустрията дискутираха на международна конференция в Тракия икономическа зона

СПОДЕЛИ
кадри

Област Пловдив се превръща в притегателна точка за високотехнологични производства посочи Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив

Кадрите са основният капитал за бизнеса! Около тази теза се обединиха участниците в международната конференция „Предизвикателства пред индустрията във връзка с недостига на умения на кадрите“, която се проведе в Trakia Event Center в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ – Пловдив. Форумът е организиран от „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/ по  проект „Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене“ (allCUTE), № 2020-1-BG01-KA202-079042, по програма ЕРАЗЪМ+. В проекта си партнират 4 университета, предлагащи инженерно обучение (Технически университет – Габрово, Hellenic International University, Politechnika Gdanska, University of Nis), 4 търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и КТИЗ. Участниците разработиха кратки курсове, в рамките на 6-7 дни обучение, на заетите във фирмите техници и инженери от сектори „Машиностроене“ и „Мехатроника“. Учебният план се състои от 14 курса – 6 за инженери и 8 за техници и се базира на резултатите от проучване, проведено сред 161 фирми в 4-те страни.

По време на форума Цветелина Петрова, преподавател в ТУ-Габрово /университетът, координатор на проекта/ обясни как се работи с онлайн платформата www.allcute.eu, на която са качени курсовете. Тя изтъкна, че създадените образователни ресурси са въз основа на транснационално сътрудничество и обединяват знанията и уменията в секторите „Машиностроене“ и „Мехатроника“ на 4 държави.

8500 ученици и над 159 училища са участвали до момента в проекта „Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Срокът за изпълнение на проекта, който е с 24 милиона лева бюджет, е удължен и ще завърши следващата учебна година.

Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева пред присъстващите на конференцията представители на фирми от ТИЗ, най-голямата индустриална зона в Източна Европа. Тя представи данни, според които броят на учениците в професионални паралелки се увеличава непрекъснато през последните години, а през следващата учебна година се предвижда те да са близо 60% от всички гимназисти. „Поставяме си за цел да погледнем върху професиите на бъдещето, върху високите технологии, върху това професионалното образование да стане изключително привлекателно – да не бъде възприемано като образование за аутсайдери, а да предложи качествено и високотехнологично обучение на мотивирани млади хора“, каза заместник-министърът.

Желяз Енев, директор на дирекция „Икономическа политика” към Министерството на икономиката и индустрията, подчерта, че развитието на икономиката и новите технологии пораждат множество предизвикателства пред квалификацията на заетите и пазара на труда. Той представи инициативи на Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на икономиката и индустрията (МИИ), Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП) в подкрепа на професионалното обучение и повишаване на уменията на кадрите за индустрията. Например, подкрепата с европейски средства за развитие на дигиталните умения на заетите в МСП чрез ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ на МТСП, ваучерната схема на ИАНМСП за предоставяне на ИКТ услуги на микро, малки и средни предприятия, по която през 2021 г. са усвоени около 8,8 млн. лв., проектът „Подкрепа за дуалната система на обучение“ по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж“ на МОН.

Област Пловдив се превръща в притегателна точка за високотехнологични производства посочи Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив. Като най-ярък пример от последните месеци той даде „Интуитив Сърджикал“, производител на хирургическия робот Да Винчи, който инвестира 84 млн. лв. за производствена база за 3D ендоскопи в гр. Първомай.

Градът от своя страна стана иновационен инкубатор с български стартъпи като Cupffee – първият производител на биоразградими (ядливи) чаши за кафе в Европа, и PPS Manufacturing – единствен производител в ЕС на нитрилни ръкавици за здравеопазването и хранително-вкусовата промишленост. Пловдив е и сред общините първенци в дуалното обучение, което допринася за развитието на новата българска индустрия в региона, със своите 45 дуални паралелки и над 1000 ученици.

От години работим за подобряване връзката бизнес-образование, защото Тракия икономическа зона е не само индустриален, а е и социален проект, подчерта инж. Пламен Панчев, създател и управител на ТИЗ и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Преди 3 години открихме първия по рода си в страната в индустриална зона Център за професионално обучение „Тракия“, припомни той. Оборудван е с най-модерна техника и технологии и в него освен  квалификация и преквалификация на кадри на индустрията се обучават и ученици от 4-ри професионални гимназии от Пловдивска област. В момента, пак по инициатива на ТИЗ, 2 фирми – „Шнайдер Електрик“ и „BTL Индъстрийз“, предоставят оборудване и специалисти, които обучават младите хора в 2 пловдивски професионални гимназии – по машиностроене и битова техника.

За индустрията, а и за техническите специалности на университетите, ще бъде от помощ ако на държавно или местно ниво се регулира приема в професионалните гимназии – към повишаване, обърна се към присъстващите представители на властите доц. д-р инж. Таня Титова, декан на Техническия факултет на Университета по хранителни технологии – Пловдив. Тя е част от екипа, създал курсове за обучение на заетите във фирмите техници и инженери по проекта allCUTE. Доц. Титова посочи, че регулираният прием вече е факт в някои общини, макар те да нямат силно изразен индустриален профил на икономиката си, както Пловдив и ТИЗ.

Лора Йосифова – началник на сектор „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ се включи онлайн с конкретика относно програмата и как тя ще подпомогне бизнеса в създаване на умения на кадрите.

Ангел Хронев, председател на Търговско-промишлена камара – Пловдив посочи един от основните проблеми пред МСП  – конкуренцията при привличане на служители в Индустрия 4.0. Предизвикателствата пред бизнеса могат да се окажат и лост за развитие, подчерта той, ако правилно се използват преструктурирането на веригите на доставки в световен план (т.н. nearshoring), прехода към въглеродно неутрална икономика и зелени технологии.

Кои са и колко мащабни са проблемите с кадрите от гледна точка на индустрията обобщение направи Славея Петева, мениджър „Човешки ресурси“ в южнокорейската фирма Ханон Системс.

Краткосрочното решение на проблема с липсата на кадри в предприятията от ТИЗ е в привличането на хора от региони в България с по-висока безработица или по-ниско заплащане, както и вноса на работници от чужбина. Но дългосрочното и сигурно решение е в промотирането на индустриалната кариера сред ученици, студенти и семействата им, бе категоричен Светлозар Петров, управител на JobTiger, кариерният сайт на България.

Тодор Терзиев, управител на фирма NSR.BG – човешки ресурси и консултантска дейност, подчерта, че това, което отличава една компания и я превръща в желан работодател са стандартите, които тя има, залага и спазва при управлението на своите бъдещи и настоящи служители!

Моето бъдеще като инженер е в България –  това е мотото на „Хайкад Инфотех“, което следваме в стремежа си да покажем как бизнесът работи за бизнеса, обучавайки инженерни кадри за нашата индустрия, внесе силна оптимистична нотка с презентацията си Мариана Бандова, координатор „Обучения“ на „Хайкад Инфотех“, представител на френската Dassault Systemes, втората по големина софтуерна компания в Европа.

Оказа се, че в Сърбия също има недостиг на квалифицирани кадри. Точно това коментира Зоран Маркович от Търговско-промишлената камара в Ниш по време на форума.

А Сузи Мавромати от Търговско-промишлена палата – Кавала сподели, че при тях се чувства осезаема липса на персонал в туризма.

Освен фирми от ТИЗ във форума взеха участие и зам.-областният управител на Област Пловдив Николай Василев и началникът на Регионалния инспекторат по образованието Антоанета Пакова.