Начало Любопитно 12-годишно българче смая пътници на парижка гара (видео)

12-годишно българче смая пътници на парижка гара (видео)

СПОДЕЛИ

lТой е на 12 години, не носи очила, изглежда като Малкия принц на Екзюпери (само че по къси панталони) и като повечето хлапета на тази възраст е като залепен за смартфона си.

Може би заради това мъжът, който свири на ултрамодерното пиано “Ямаха” на парижката гара “Сен Лазар”, го поглежда с пренебрежение, когато малчуганът го пита дали може да посвири. Все пак му отстъпва мястото и остава като парализиран, когато чува брилянтно изпълнение на “Музикален момент – 4” на Рахманинов, съобщава пловдивският сайт „Марица”, цитиран от „Мениджър Нюз”

Минути по-късно десетки пътници са обградили пианото в кръг и слушат със затаен дъх Бах, Хайдн, Бетовен, Моцарт. За петокласника от пловдивското музикално училище Николай Маринов това е просто репетиция.

“През юни пътувах с родителите ми от Париж към Фурш за концерт, а нямах никакво време да репетирам. В същия момент видях Ямахата, върху която имаше табела “За всеки, който го може”, разказва Николай.

„По-късно проверихме в сайта на Сен Лазар и разбрахме, че там са свирили много известни музиканти. Но тогава просто беше единствената възможност да се упражня преди участието”, спомня си Ники.

Възпитаникът на НУМТИ “Добрин Петков” свири от 6-годишен, а CV-то му е впечатляващо. Младият виртуоз има 15 първи награди от най- авторитетните конкурси в Европа, включително от Париж и Рим, няколко специални награди и Grand Prix на различни международни и български конкурси. Завършил е пет майсторски класа. Само преди месец петокласникът бе солист на Софийската филхармония с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №23 на Моцарт. Сега той заминава за Брюксел, където за втори път ще участва в международната лятна академия “Музика Мунди” .

Източник: Обекти