Начало Скандал Австрийската фирма „Евротест контрол“ ще направи химически анализ на Панагюрското златно съкровище

Австрийската фирма „Евротест контрол“ ще направи химически анализ на Панагюрското златно съкровище

СПОДЕЛИ

festival-na-knigata-v-nimАвстрийската фирма „Евротест контрол“ ще направи нов химически анализ на предметите от Панагюрското златно съкровище, за да се разсеят съмненията, че е било продадено и впоследствие му е направен дубликат. Това e съобщил директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров на специално свикана пресконференция днес.
Освен на деветте златни предмета, съставляващи съкровището, анализ ще бъде направен и на отчупена част от един от ритоните, която, както сутринта ви информирахме, досега е била съхранявана в Пловдивския исторически музей. Целта на експертизата е да докаже, че най-ценното тракийско съкровище, намерено по българските земи, е в автентичния си вид.

Няма професионалист от който и да е музей у нас или от исторически институт, който да изрази съмнение в автентичността на съкровището.“ – е мнението на директора на НИМ. Резултатите ще станат известни до края на август. Същевременно стана ясно, че панагюрецът Павел Цветанков, който е наследник на братя Дейкови и от години води дела срещу държавата, не е бил допуснат до днешната пресконференция. Това потвърди самият той пред ПИА, като допълни „Страх ги е от точните въпроси“. Не са били изтъкнати конкретни мотиви за това да не бъде допуснат на брифинга. По повод новината за австрийската фирма, която ще прави анализа, Цветанков коментира: Въпросната фирма не е в състояние да направи структурен анализ, а само химически. т.е. ще кажат колко карата е златото, но не и как е изработено – удобно…Друг важен момент е при какви обстоятелства е отчупено това парче-няма никакви данни, мистерия. И защо след като то е известно от 2010 едва днес се прави сравнението– коментира още панагюрецът.