Начало Общество 12 октомври – Ден на българската община

12 октомври – Ден на българската община

СПОДЕЛИ

На 12 октомври в цялата страна се отбелязва Деня на българската община. На тази дата през 1882 г. в бр. 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление в България. Той поставя основите на дейността на местните и държавни власти. През 1998 година Националното сдружение на общините въвежда традицията денят да се отбелязва официално.

Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава – Търновската, приета на 16 април 1879 г. Глава 1, чл. 3 – “Територията административно се дели на окръжия, околии и общини.”

През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че “Република България е единна държава с местно самоуправление”, а чл. 136 определя общината, като “основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление”.