Начало Общество Децата и младите хора под 19-годишна възраст са 16,6% от населението на...

Децата и младите хора под 19-годишна възраст са 16,6% от населението на община Панагюрище

СПОДЕЛИ

Kолко са децата и младежите в България и как е разпределения на територията на страната ни тази възрастова група? Това проследяват от Института за пазарна икономика в редовната си рубрика „265 истории за икономика“. Поводът е предложеното от правителството отпадане на подоходния критерий за отпускане на месечните социални помощи за деца. С две интерактивни карти икономистите правят опит да „сканират“ потенциалното влияние на новия подход в различните части на страната.

Интерактивно проследяване на данни за всяка отделна община можете да направите тук

По-интересна е картината на относителния дял на младежите, тъй като показа каква част от населението на отделните общини ще бъде засегнато от новата политика. Разслоението е доста чувствително – има 9 силно застарели общини, в които делът на населението под 19 годишна възраст е под 10%, а най-негативен е показателят в Невестино (6,3%). С над 30% младежи пък са само две общини –  Кайнарджа и Николаево. Сред по-големите общини най-благоприятен е делът им в Нова Загора и Сливен – по 24%, а в столицата той е 19%.

От данните става ясно, че за 2019 година в община Панагюрище децата и младите хора под 19-годишна възраст са 16,6% от населението. С приблизително същите показатели е и съседната ни община Стрелча.

 

Интерактивно проследяване на данни за всяка отделна община можете да направите тук