Начало Вдъхновяващи истории 142 години по – късно Априлското въстание избухна отново (ВИДЕО)

142 години по – късно Априлското въстание избухна отново (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
restorant

 „Априлското въстание изригна –

Вулкан с петвековна мъст набрана …

Един народ срещу империя се вдигна,

Гръмовният му глас раздра Балкана …“

В подножието на Маньово бърдо беше пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. Пушките запукаха отново днес, 1 май, като за поредна година се извърши традиционната възстановка „Мъжество и саможертва”. Тя е дело на РК „Традиция“ – Панагюрище с подкрепата на Община Панагюрище и съдействието на местни обществени организации и държавни институции. В нея активно участие вземат и клубове на Сдружение „Национално дружество „Традиция“ от цялата страна.

По време на възстановката бяха показани исторически достоверни епизоди от обявяването на възстанието в столицата на IV-ти революционен окръг, героичната 10-дневна защита на Панагюрище от въстаниците и кървавите драматични събития, съпътстващи потушаването на бунта.

Княгинята от плът и кръв, Бенковски и Поп Груйо, както и много знайни и незнайни герои оживяха пред погледа ни и припомниха колко поводи за гордост има в нашата история.

Всяка година възстановката на революционния бунт събира стотици граждани и гости на Панагюрище, дошли да почетат героите и сведат глава пред мъжеството, честта и саможертвата им.

СНИМКИ ТУК