Начало Здраве 16 октомври е Международният ден на анестезиолога

16 октомври е Международният ден на анестезиолога

СПОДЕЛИ

На 16 октомври 1846г. в Масачузетската болница в Бостън зъбният хирург Уилям Мортън за първи път пред аудитория извършва оперативна интервенция под обща анестезия. Днес е страшно да си представим, каква е била хирургията в онези дни, когато лекарят е трябвало да оперира пациенти, които са в пълно съзнание. Мортън обезболява с етер подлежащия на операция пациент. Упойката се оказва напълно ефикасна и демонстрацията се радва на огромен успех. Рожденият ден на анестезиологията се празнува вече 171 години. Публичната демонстрация на практично средство за обезболяване, извършена от Мортън е един от вододелите в човешката история. Оттогава до сега анестезиолозите са тези, които правят възможно да бъдат извършвани всякакъв тип хирургични интервенции върху човек, без пациента да изпитва болка.

Д-р Тодор Бургуджев е началник на отделение по Анестезиология и интензивно лечение в „МБАЛ – Уни Хоспитал“.

Благодарение на нашия „тих“ труд в „МБАЛ-Уни Хоспитал“ се извършват огромен брой разнообразни хирургични интервенции-каза той. Ние обслужваме всички хирургични специалности и тежки случаи, владеем широка гама анестезиологични техники, включващи обща, венозна, регионални блокове, спинална и епидурална анестезия, включваща обезболяване при раждане.

Работим с последно поколение видео ларингоскопи и бронхоскопи за осигуряване на трудни интубации. В състояние сме да осигурим анестезия на най-високо ниво, като поддържаме европейските стандарти-отбеляза той. Благодаря на колегите от всички други специалности, които се отнасят с огромно уважение към анестезиолога. Ние, освен да сме компетентни и отговорни, трябва да имаме подходящия психологически подход към емоционалното състояние на пациента преди и по време на операцията. И да имаме голямо сърце към неговите проблеми.

Искам да поздравя всички колеги с празника и да им пожелая много здраве, лично щастие и още по-големи професионални успехи“– каза д-р Бургуджиев.