Начало Общество 166 от рождението на „Патриарха на литературата“

166 от рождението на „Патриарха на литературата“

14
0
СПОДЕЛИ

ivan-vazov

Днес се навършват 166 години от рождението Иван Вазов.

Той е роден през 1850 г. в Сопот. Вазов има четирима братя. Генералите Георги и Владимир, политикът Борис и лекарят Кирил. Има и две сестри Ана и Въла. Баща им бил търговец, който твърдо стои зад идеите на възраждането и подкрепя идеята за национално освобождение. Със своят твърд характер успява сериозно да повлияе на своите синове, които отрастват, обичайки родината си.

Заслугата на Вазов за развитието на родната литература са повече от огромни – негови са както първият български роман – „Под игото“, така и прекрасните оди в „Епопея на забравените“, „Една българка“, „Дядо Йоцо гледа“, „Немили-недраги“ и „Чичовци“.

Академик Иван Вазов е български поет, писател, драматург и народен будител, наричан често „Патриарх на българската литература“. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 год. до 30 януари 1899 год. от Народната партия.

Над 50 вазови стихотворения се пеят редом с народните ни песни. Вазовите зовящи към бунт стихове „Боят настана“ и „Пряпорец“, сътворени през бурната пролет на 1876 г., се разпространяват мигновено и се пеят през Априлското въстание.