Начало Общество 17 души дариха кръв по време на днешната акция, организирана от БЧК-Панагюрище

17 души дариха кръв по време на днешната акция, организирана от БЧК-Панагюрище

24
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

Инициативата е посветена на Деня за възпоменаване на жертвите от катастрофи по пътищата на страната

akcia-kruvodarqvaneДнес се проведе акция за доброволно кръводаряване, организирана от Общинския съвет на Българския червен кръст.

Инициативата е посветена на Деня за възпоменаване на жертвите от катастрофи по пътищата на страната.
Кръводарителската акция се проведе от 9:00 до 12:30 часа на 3 етаж на ДКЦ и в нея се включиха 17 човека. Кръводаряването бе организирано с помощта на Кръвен център- Пловдив, откъдето ще преценят как да бъде разпределена дарената кръв. Единственото поставено условие от организаторите от Панагюрище е дарената кръв да бъде използвана само за пострадали при пътни инциденти.
В кръводарителската акция можеше да се включи всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея. Кръводарителят дарява 450 мл. кръв.

По информация от Националния център по трансфузионна хематология дарената от един човек кръв може да помогне на трима различни пациенти. Това се случва, защото тя се разделя на три вида кръвни продукти: еретроцитен концентрат, плазма и тромбоцитен концентрат. Тези продукти се използват за лечение на болни, поддържане на живота на пациенти и производство на лекарства от плазма.