Начало Бизнес Бизнесът против данък лихва

Бизнесът против данък лихва

24
0
СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Няма логика хората, които спестяват, да бъдат наказвани, пише в позиция на БСК

pariИдеите за промяна в данъчното облагане са пореден пример за непоследователната политика във финансово-икономическата сфера. Политика, която ерозира обществената и бизнес среда и не създава условия за дългосрочно планиране и прогнозиране. Това е записано в позицията на Българската стопанска камара /БСК/ по повод увеличаването на т. нар. данък лихва, разпространена до медиите.

От камарата подчертават разклатеното доверие на бизнеса и обществото към банковата сфера. Те припомнят и обещанията данък лихва да бъде премахнат, а сега се говори за неговото увеличаване.

В становището е записано още: „Лъжливо е чувството на държавата, че може да увеличи съществено приходите в бюджета от облагането на депозитите – решение не само непрофесионално, но и наивно.
Значително увеличение на приходите в бюджета може да се очаква чрез създаването на условия за раздвижване на този финансов ресурс за развитието на икономиката. подчертава бизнесът.

Скок на основните приходи в бюджета може да се постигне само чрез увеличаване на оборотите в икономиката, по пътя на разширеното потребление, по пътя на правната и социалната сигурност, и т.н.“

Според бизнеса няма логика хората, които спестяват и влагат спестяванията си в банки да бъдат наказвани.