Начало Здраве 17 май – Световен ден за борба с хипертонията

17 май – Световен ден за борба с хипертонията

СПОДЕЛИ

Световният ден за борба с хипертония се отбелязва ежегодно на 17 май, като основната му цел е повишаване информираността за високото кръвно налягане.

Д-р Стоян Гребенаров, началник на отделението по кардиология в МБАЛ „Уни Хоспитал“ сподели, че подобни международни инициативи насочват още повече общественото внимание към конкретното заболяване, като в същото време темата придобива още по-голяма важност заради установения по-висок риск при заболели от COVID-19, които имат придружаващи сърдечно-съдови заболявания.

Д-р Гребенаров припомни, че хипертонията може да бъде основна причина за инсулти, сърдечни пристъпи, бъбречни заболявания. Специалистът обясни, че много хора, които страдат от хипертония, не са наясно за заболяването си, тъй като понякога симптоми липсват и нерядко страданието се открива след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт.

Важна първоначална стъпка за контрол на хипертонията и постигане на целта на ООН `2025 – намаляване на 25% на неконтролираната хипертония, е подобряване на диагнозата на хипертонията. За целта кардиолозите препоръчват редовно проследяване на кръвното налягане, посещение при лекар специалист при наличие на симптоми като – главоболие, недостиг на въздух, кръвотечение от носа, виене на свят, болка в гърдите, визуални промени, кръв в урината.

От Световната лига за хипертонията обявиха че честването на Световния ден ще се отложи до 17 октомври 2020 година, заради глобалната пандемия от COVID-19. Водещата тема е „Измервайте кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго!“.