Начало Любопитно Можем ли да спечелим от старото си превозно средство, което вече не...

Можем ли да спечелим от старото си превозно средство, което вече не караме?

СПОДЕЛИ

Когато автомобилът се износи и започне да предава доверието ни, често, макар и да не ни се иска, се оказваме в задънена улица с ограничена свобода на действие.

 

От една страна, сме притиснати от нуждата да го продадем, за да се снабдим с капитал за закупуването на нов. Същевременно обаче като че ли по-често рискуваме да останем на минус, отколкото да излезем на печалба.

 

Как да разберем, че автомобилът е станал “за скрап”?

 

Повечето автопроизводители залагат определена продължителност на модела. Практическите белези на тоталното остаряване на возилото могат да бъдат разнообразни и обикновено са лесни за разпознаване. Когато се наблюдава, например, изгниване на шасито на автомобила, корозия на окачването, амортизиран мотор, това обикновено са проблеми, които не могат да бъдат преодолени лесно.

 

В безизходица може да ни постави също така и евентуален инцидент или пътно транспортно произшествие, което да доведе до напълното излизане от употреба на колата и нуждата от издаването й на вторични суровини.

 

Какви са опциите ни?

Разбира се, винаги ще се намират смелчаги, които се наемат да правят ремонт на старата бричка, с надеждата да могат да я изправят на крака и така да я продадат на свой ред по-изгодно. Много често обаче в такива случаи нещата не са толкова лесни, колкото изглеждат. Посещенията в автосервиз започват да се превръщат във всекидневие, а с всяко следващо излизат все нови и нови проблеми,.

 

При някои този подход се оказва изключително успешен, особено когато става дума за по-запазени или редки коли, и най-вече когато собствениците им са познавачи, знаещи как да се погрижат за тях. Но много често, дори и да постигнем целта си да “стегнем” автомобила и да го върнем обратно в играта, накрая излиза, че трудно бихме могли да си избием парите при неговата препродажба. 

 

Причината се крие в това, че пазарната цена при редица от популярните модели коли втора и трета ръка изобщо не е толкова по-висока, отколкото бихме получили, ако просто издадем колата на скрап в съответното съоръжение.

 

Освен това, дори и магически да накараме старата си кола да “заблести” след козметични ремонти, тя винаги ще си остане стара и поради това ще има по-нисък клас на безопасност в сравнение с по-новите генерации.

 

Къде и как се рециклират МПС, излезли от употреба?

В страната има множество пунктове, които изкупуват излезлите от употреба коли за скрап.

Там старите коли и други превозни средства могат да бъдат разглобени, а частите и материалите от тях сепарирани и сортирани за по-нататъшна преработка, където е приложимо.

 

По този начин ние спомагаме до известна степен и за опазването на природата, тъй като за нея е далеч по-добре да рециклираме, вместо да произвеждаме наново метални части и механични детайли, някои от които могат да бъдат добити чрез преработка на вече употребявани материали.

 

Кои използвани превозни средства можем да издадем за рециклиране?

 

Всякакви видове използвани МПС могат да се рециклират. Това могат да бъдат както мотори, леки и товарни автомобили, така и автобуси, помощни превозни средства тип ремаркета и други, както и селскостопански машини като трактори и т.н.

 

Какво е важно да знаем, когато издаваме автомобила си за скрап?

 

От изключително значение, когато искаме да предоставим старата си кола за скрап, е да знаем, че се доверяваме на легален и лицензиран пункт за рециклиране. Имайте предвид, че оттам са длъжни да ви предоставят всички необходими документи, с които да дерегистрирате превозното средство от деловодството на КАТ, както и да се погрижат за последващото сепариране и рециклиране на тези материали от автомобила, които подлежат на съответната преработка и преизползване.

 

Норд холдинг” е един от големите пунктове, изкупуващи излезли от употреба МПС (ИУМПС).

 

Снимки: Pixabay.com