Начало Общество 17 пожара само за денонощие в Пазарджишко

17 пожара само за денонощие в Пазарджишко

Службите за пожарна безопасност и защита на населението в Пазарджишко са излизали 17 пъти по тревога, като повечето инциденти са били сериозни и рискови

СПОДЕЛИ
денонощие пожари

Само през последното денонощие на територията на областта е имало 17 инцидента

„Само за последното денонощие, службите за пожарна безопасност и защита на населението в Пазарджишко са излизали 17 пъти по тревога, като повечето инциденти са били сериозни и рискови“, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов.

От РДПБЗН – Пазарджик напомнят правилата за недопускане на пожари

И повечето са предизвикани от човешка немарливост и към околната среда, и към самия себе си. По-характерните произшествия – неизправна газова бутилка се е взривила и едва не е убила двама пенсионери. Те и домът им са спасени, но пораженията по апартамента са доста.

На друг адрес, пък огнеборците заварили димяща забравена на котлона тенджера. Тежът проблем в сухия сезон е и паленето на сухи трели и стърнища, от които пламъците се прехвърлят в гората и унищожават хиляди дървета.

Така във Велинград от запалени сухи треви огънят е преминал в частен имот и е нанесъл щети, унищожени са 17 кошера. Два противопожарни автомобила и водоноска от горското стопанство не са допуснали да се запали и близката гора.

От МВР припомнят, че насочването на хора и техника към такива произшествия противопожарните служби по-трудно биха реагирали на други инциденти, при които има опасност за хора – горящи жилища или катастрофи.