Начало Спорт Кръстьо Тютюнджиев: Няма смисъл от обемни мускули, които просто изглеждат добре, но...

Кръстьо Тютюнджиев: Няма смисъл от обемни мускули, които просто изглеждат добре, но не са функционални

СПОДЕЛИ

Да си го кажем направо – фитнесът е един от скучните спортове. Съчетание от монотонност,  натоварване и липса на какъвто и да е състезателен елемент. Конкурираш се само със себе си и собствените възможности, които дори не знаеш до къде се простират. Вероятно поради тези причини преди 15 г. в Щатите се създава течението кросфит, което бързо придобива огромна популярност. То отрича напълно конвенционалните тренировки, разделени по мускулни групи от типа един ден гърди и бицепс, втори – гръб и трицепс, и на третия – крака и рамо. Културизмът дава само форма, не и необходимата във всекидневието сила, казват запалените по кросфита. Същността на този тип силова тренировка е да изгради един перфектен атлет, а това има пряко отношение и към аматьорския спорт. Броят на кросфитърите в България нарасна сериозно през последните 2-3 г., а в някои зали вече се водят занимания в тази интересна дисциплина. От миналата година пък се организира състезанието "Универсален атлет", което тази година бе спечелено от панагюреца Кръстьо Тютюнджиев. Ето какво сподели той пред ПИА.

– Здравей Кръстьо и честита победа! Разкажи за състезанието и как стигна до победата…

– За състезанието разбрах от треньорката ми по crossfit Инес Субашка , при която тренирам в София . За самите дисциплини разбрах 1 месец преди самото състезание, когато започна и записването за него. Организатори са сайта bodyconstructor.com и магазини Power & Beauty, които са представители на хранителните добавки Universal за България. От там идва и името на състезанието – Universal Athlete II (второ издание) Миналата година август месец се е състояло първото във Варна. Целта му е да се излъжи състезател, който е добър във всички 11 дисциплини комплексно, а не е с тясна специализация. Дисциплините бяха :
330 метра за време, 60 метра теглене на гума под наклон (гумата е вързана за участника), скок от място,10 скока за време върху 70 сантиметрова височина, едно максимално обръщане на щанга за 3 минути, едно максимално повторение на мъртва тяга за 3 минути, хвърляне на 7кг гюле назад, лицеви опори с пляскане,  максимално 1 повторение на лежанката за 3 минути, 3 изкачвания по 7 метрово въже за време, кръг за най-атлетична фигура.
Преди това имаше квалификация -максимален брой пъти обръщане на 55кг щанга за 30 секунди без щангата да докосва земята. Ззапочнахме 14 човека от цяла Бг , след квалификациятя целта беше да останем 10 за финала и 11сетте дисциплини.точкуването ставаше като за първо място се даваха 10 точки, за 2ро – 9 и т.н., ако има състезатели с равен резултат си делят мястото и точките – да кажем двама са първи – взимат по 9,5 точки и така максималният брой беше 110, аз събрах 97,5. Вторият – Иван Георгиев от Плевен ( републикански шампион на 100 метра гладко бягане) 85 точки . Третия Дейвис Панчев от София (многократен републикански шампион по вдигане на тежести) – 80 точки. Не помня резултатите си във всички дисциплини , но ще споделя това, което помня
 330м- 41, 27 сек – второ място
60м теглене на гума – 11,21 сек –  2торо място.
Скок от място – 3, 00 метра първо място
10 Скока върху височина – 9 секунди и малко. Първо място.
Силово обръщане на щанга макс – 100 кг.  Деля второто място с още 1 човек
Мъртва тяга 210кг – мисля, че пак деля второто място с друг състезател.
Хвърляне на гюле назад – 12,67 метра. Делян първото място с още един състезател.
Лицеви опори с пляскане – 50бр. Първо място
3 изкачвания по въже 29 секунди – второ място.
Кръг за естетична фигура – първо място 

– Разкажи малко повече за себе си – откога се занимаваш активно със спорт и как се запали по кросфита?

– Занимавам се със спорт от 3 клас под опеката на дядо ми Кръстьо Георгиев Тютюнджиев-старши. До 12 клас се занимавах с лека атлетика и докато бях в Пазарджик с фитнес, баскетбол и плуване. Като студент се занимавах с freerun , посещавах каскадьорските тренировки на Емо Видев в НСА (посещавам ги и до днес – всяка събота) и бях състезател в националния отбор по пожаро-приложен спорт. С щанги и по-сериозно с фитнес се занимавам от около година и половина, а от преди 6 месеца се занимава с кросфит. След като посетих първата си тренировка при Инес Субашка миналата година и останах без въздух реших, че няма никакъв смисъл от обемни мускули, които просто изглеждат добре, но не са функционални. От тогава изпълнявам главно многоставни, функционални упражнения. Чувствам се отлично и забелязвам, че не само изглеждам добре, но съм и доста по-силен и в по-добро здраве.

– Как се храниш?

– Промених малко диетата си и вече се опитвам да се храня високомазнинно, с ниски въглехидрати и високи нива на протеини. Ям главно месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове( с мярка) и сурови ядки. Избягвам хляб и зърнени продукти, както и всичко в опакова "правено от човека". След състезанието виждам, че има и доказуеми резултати за правилния ми начин на тренировки  и хранене.

– Каква е  следващата ти цел?

– Ами след 2 месеца – на 27-ми април, по време на панаира в Пловдив ще се проведе третото издание на Универсален Атлет и шампионът от първото издание е заявил участие. Аз също потвърдих участие. Победата или поне класиране в челната тройка е следващата ми цел. Отделно, откакто се занимавам с кросфит, всяка седмица снимам по един комплекс и го качвам в youtube . Имам и страница във фейсбук , където поствам статии ,които съм чел и са ми харесали

– Имаш ли си "светъл пример"?

– Светъл пример… Самата Инес е доста искрящ пример . Отделно съм фен и на няколко кросфит атлета , които се хранят по  "палео" диетата и са големи шампиони със завидни постижения

Видео от участието на Кръстьо в състезанието