Начало Здраве Управителят на МБАЛ „С. Николов” солидарен с протестите на лекарите в страната

Управителят на МБАЛ „С. Николов” солидарен с протестите на лекарите в страната

СПОДЕЛИ

„Необходима е промяна на методиката на Здравна каса за финансиране на медицинските дейности в болниците”, е мнението на управителя на МБАЛ „Събо Николов” в Панагюрище д-р Мая Влайкова. Пряка е опасността заради определените лимити болниците да получат от 20 до 40 % по-малко средства в сравнение с миналата година, дори и да запазят същия брой медицински дейности.

В подкрепа идва фактът, че от НЗОК в касата на болницата са приведени 20 хил. лв. по-малко от отчетените разходи по клинични пътеки за декември 2012 г., а за януари Здравна каса е изплатила на болницата 3 хил. лв. по-малко.

„Искането на колегите за отпадане на прогнозните обеми е основателно. Заради това ограничение, болниците, които държат да спазват буквата на нормативите, ще трябва да отказват на пациентите с обяснението: „Съжаляваме, изпълнихме бройката за болни с вашата диагноза.”

За пътеката „Дихателна недостатъчност с механична вентилация” през 2013 г. в МБАЛ „Събо Николов” разполагат с право да лекуват един случай. До средата на февруари обаче по пътеката са лекувани трима пациенти. В болницата вече са приключени лимитите по пет клинични пътеки.

В договора на МБАЛ „С. Николов” с НЗОК има видими случаи на противоречие между медицински стандарт и определен лимит. Например: по стандарт за работа по клинична пътека „Операции на тънко и дебело черво със среден и голям обем”, болницата трябва да има минимум 20 извършени операции, а Здравна каса отпуска по-малък лимит. Как лекарите ще изработят необходимото, за да покрият изискването за следващата година, остава твърде енигматично.