Начало Общество 20 544 985 лева са инвестирани в Пазарджик, Велинград и Панагюрище в...

20 544 985 лева са инвестирани в Пазарджик, Велинград и Панагюрище в социални проекти със средства по европейски програми

СПОДЕЛИ

Общо 20 544 985 лева са инвестирани в проекти със социална насоченост със средства по европейски програми в трите най-големи града в Пазарджишка област, съобщава БТА, позовавайки се на информация от Областния информационен център в Пазарджик.

В Пазарджик, Велинград и Панагюрище в програмния период 2014- 2020 година са изпълнени 25 проекта с европейско финансиране, като някои от тях все още не са приключили и са в процес на изпълнение. Голяма част от тях са свързани със социалния патронаж, услугите в дома, осигуряването на топъл обяд за най-нуждаещите се, интеграцията на уязвими групи и изграждането на подходяща социална инфраструктура за настаняване на уязвими групи от населението.

В Пазарджик най-мащабният проект, чието изпълнение е до месец март тази година, е изграждане на център за работа с деца на улицата и приют за пълнолетни лица. Той се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ и е на обща стойност близо 1,55 милиона лева. В приюта за възрастни при капацитет от 25 човека, настанени за период от два месеца, годишно от услугата ще могат да се възползват до 150 души. Центърът за деца ще бъде с капацитет от 30 места и за година от услугата ще могат да се възползват около 90 деца.

Във Велинград вече има новоизградени 90 социални жилища със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. В тях ще бъдат настанявани млади семейства, самотни стари хора, граждани с увреждания, социално слаби, които не могат да си наемат жилища на съществуващите пазарни цени. Общата стойност за проектирането и изграждането им е малко над четири милиона лева.

В Панагюрище над 800 000 лева са вложени в създаването на център за работа с деца на улицата. Той е с капацитет от 15 места и осигурява осем нови работни места.