Начало Здраве 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

СПОДЕЛИ
туберкулоза

Туберкулозата е вторият най-голям причинител на смъртност в следствие от инфекция след вируса на ХИВ/СПИН в световен мащаб.
Над 95% от смъртните случаи от туберкулоза са в страни с ниски и средни доходи на населението. Туберкулозата е и една от трите главни причини за смъртност сред жените във възрастовата граница между 15 и 44 години.

По данни на Световната здравна организация близо 1/3 от население на планетата е латентен носител на бактерията на туберкулозата. Само малка част от носителите обаче, действително се разболяват. При хората със слаба имунна система това се случва много по-често, а при носителите на вируса на СПИН вероятността от развитие на заболяването е от 20 до 30 пъти по-голяма. Болните от диабет, пушачите и хората, които не получават достатъчно полезни вещества от храната, с която се хранят, също са изложени на много висок риск от развитие на активната форма на болестта.

Какви са симптомите и как се развива заболяването?
Туберкулозата е инфекциозно бактериално заболяване, което най-често поразява белите дробове. Пренася се по въздушно-капков път през гърлото и белите дробове на носителите, при които болестта е в активна форма. Когато болният кашля или киха, той пренася бактерии във въздуха. За заразяването на други хора са достатъчни само няколко от тези бактерии.

При здравите хора инфекцията най-често не причинява никакви симптоми и силната имунна система не допуска бактерията да се активизира. Но инфекцията носи около 10% доживотен риск от последващо развитие на болестта. Симптомите на активната форма на туберкулоза на белите дробове най-често са:

  • силна кашлица, понякога с кръв в слюнката;
  • болки в гръдния кош;
  • отпадналост;
  • загуба на тегло;
  • треска;
  • нощно изпотяване.

През първите няколко месеца симптомите обикновено са слаби. За една година болният може да зарази между 10 и 15 души при близък контакт с тях.
Диагностиката се извършва чрез микроскопско изследване. Особено трудна е обаче при децата.

Кой е изложен на най-висок риск?
Туберкулозата поразява главно млади хора в тяхната най-продуктивна възраст. Въпреки това, всички възрастови групи са в риск. Повече от 95% от смъртните случаи са в развиващи се страни. Най-голям брой болни има в Азия (около 60% от всички новорегистрирани през 2012 г.). В Африка съотношението на глава от населението също е значително – 255 случая на 100 000 души (по данни за 2012 г.).

  • Комбинацията между ХИВ и туберкулоза най-често завършва с летален изход като всяко от заболяванията влияе върху ускореното развитие на другото. През 2012 г. 320 000 души са починали от свързана с ХИВ туберкулоза. Приблизително 20% от смъртността при болните с ХИВ са причинени от туберкулозата.
  • Около половин милион деца (от 0 до 14-годишна възраст), са се разболяли от туберкулоза и 74 000 деца (които не са ХИВ-носители), са починали през 2012 г.
  • Тютюнопушенето увеличава риска от активизиране на туберкулозните бактерии. Повече от 20% от случаите на активно развитие на болестта могат да се обяснят с пушенето.

Лечението
Туберкулозата е лечимо заболяване. В активната си форма традиционното медикаментозно лечение е шестмесечно, с помощта на антибиотици, придружени с информация, наблюдение и подкрепа на пациента от обучен медицински специалист.

Без подходящо лечение близо две трети от болните умират.

Голяма част от случаите могат да бъдат излекувани при навременно и точно изпълнение на медицинските предписания.

Превенция и профилактика
На практика, много хора са носители на туберкулозната бактерия, без дори да знаят. От изключително важно значение е всеки да се грижи за доброто си здравословно състояние. Ето и няколко съвета:

  • Водете активен начин на живот с достатъчно движение (поне 30-минутна умерена активност дневно).
  • Следете теглото си и при резки промени се консултирайте със специалист.
  • Мерките за предпазване от диабет са от значение и за предпазването от развитие на туберкулоза.
  • Избягвайте тютюнопушенето.
  • Избягвайте рискови физически и сексуални контакти. В случай на инцидентен рисков контакт, направете изследване за ХИВ/СПИН.
  • Хранете се максимално пълноценно – добрата и питателна хранителна диета стимулира имунната система и повишава защитните сили на организма.

През последните години се наблюдава прогрес в световен мащаб за намаляване на случаите на туберкулоза. Броят на заболелите, макар и бавно, всяка година намалява и смъртността през 2012 г. е с 45% по-ниска спрямо 1990 г. Новите възможности за бърза и мащабна диагностика подпомагат този процес. Добрата информираност, разумния и умерен начин на живот са ключът към минимизиране на рисковете и добро здраве.