Начало Общество 25 деца, преборили рака, заминаха за световно състезание в Москва

25 деца, преборили рака, заминаха за световно състезание в Москва

СПОДЕЛИ

25 българчета участват в световните „Игри за победители”, които започнаха този уикенд в Москва. Това са деца, които са спечелили битката с рака.

За седми път българчетата са в руската столица. За 4 дни спортът обединява деца на възраст от 7 до 16 години, лекувани успешно от онкохематолохични заболявания.

В състезанието ще участват около 600 деца от 17 държави. Българчетата се борят да спечелят медалите в дисциплините: футбол, лека атлетика, плуване, шах, тенис на маса и спортна стрелба.

 

Зам.-председателят на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ Петя Александрова коментира, че българчетата участват за 7-ми път в тези игри.

„Целта е да им покаже, че те са победители, след като са победили рака. Те са победители и в живота. Да създадат контакти и да създадат контакти с такива деца“, обясни Александрова целта на състезанието и добави, че в последните години страната ни е на първите места по медали.

 

Красимир Георгиев: Ние, маратонците, се научаваме да приемаме болката като добър приятел

За първи път с децата пътува и ултрамаратонецът Краси Георгиев, който е благодетел на сдружението.С негова помощ и тази, и миналата година са закупени самолетните билети на децата.

„Близо 60-70 000 лева събрах миналата година за малките, за да могат да направят този лагер във Варна и за билети за олимпиадата. Правя каквото мога, защото това са деца, които заслужават да бъдат подпомагани по някакъв начин“, заяви ултрамаратонецът и добави, че успява да събере средствата чрез 36 и 55 часа маратон без прекъсване.

Георгиев посочи, че това е неговата кауза, и именно те са двигателят на бегача.

Той каза, че предстоят още много изненади, но не пожела да разкрие какви са те и кога ще се проведат, тъй като в момента още се организират.